Min hall är full av fuchsior!

Fuchsiorna blommar fortfarande, ganska obekymrade om de ganska lätta nattfrosterna som kommit. De plantor som står allra vackrast i blom bär jag in i hallen på kvällarna, och så ut på yttertrappan igen nästa förmiddag. Att även dagarna kan vara kyliga, kanske bara runt 6-8 plusgrader, har inte fuchsiorna något emot – de är tuffa, tåliga växter som föredrar svalka framför värmeböljor!
Fotona nedan är dock tagna i augusti, när fuchsiorna bjöd på sin vackraste blomning…

first_lady_2c.jpg
Bilden ovan: den storblommiga First Lady, en riktig primadonna…
Bilden nedan: Den pytte-pytte-lilla blekrosa microphylla-fuchsian nere t. v. är inte större än en liten lillfinger-nagel! Den eleganta vita fuchsian Evensong ser jättestor ut jämfört med encliandran, men är i verkligheten bara medelstor.
encl_evensong_4c.jpg
De småblommiga fuchsiasorterna brukar kompensera blommornas litenhet med en desto mer överdådig rikedom av blommor!

marcus_graham_450px_wm.jpg
Ovan: Den storblommiga Marcus Graham, som dessutom ger rik blomning, vilket är ganska ovanligt för storblommiga fuchsiasorter. Nedan: En humla på kärleksfullt besök hos en Bella Rozella – min mest storblommiga fuchsia! Jämför humlans storlek med blommans…!
bella_roz_humla_450px_wm.jpg

De fuchsior som är överblommade och börjar se risiga ut har jag än så länge ute (20 oktober, i zon 2), men i skyddat läge och med plastdukar som nattligt skydd. Men nu är det nog hög tid att flytta in allihop för vinterförvaring – men favoriter och späda plantor får stå uppe i bostaden och växa på sparlåga till våren…

På tal om våren kommer jag att tänka på spirande små fröplantor – och på ett inlägg hos Leo Beata om små, små plantor från frön hon tagit från en av sina egna fuchsior! Det kan bli fuchsia-syskon med väldigt olika utseenden, beroende på hur generna råkat kombineras… I bästa fall kan det bli alldeles underbart vackra blommor! Mamman kan vara en Celia Smedley, som är en underbar sort och kan bli mer än manshög! Den som vill försöka identifiera en namnlös fuchsia kan leta i Sv. Fuchsiasällskapets bildgalleri med mängder av fuchsiasorter! Varning, dock, för att bildernas färgnyanser inte alltid stämmer helt med verkligheten… Ibland finns mer än ett foto av en sort – kolla då alla fotona och försök att upptäcka färgstick med hjälp av bladverkets färg. På siten finns även odlingsråd, bl a om vinterförvaring, kolla bland de många länkarna!
Det ska bli spännande att få veta hur dina små fröfuchsior ser ut när de blommar nästa sommar, Leo Beata – jag håller tummarna!

9 comments ↓

#1 Badaren on 10.20.07 at 09:14

Smarta blommor, jag är inte heller mycket för värmeböljor.
Dessutom har vi ”vinterförvaringen” gemensamt, jag håller mig också mest inne de kalla vinternätterna!
:D

#2 Badaren on 10.20.07 at 14:23

Tackvare dig hittade jag lösningen på mitt inte alltid så fungerande förhållande till blommor.

Nyfiken som jag är Googlade jag naturligtvis om fuchsior, och se vad som uppenbarade sig efter mycket !klickande”!

Tror och hoppas att detta är den lösning jag så länge sökt efter. http://www.aqualis.info/aqualis.html

#3 uno on 10.20.07 at 15:40

Ursula, du har kollen. Som en bibliotekarie med informationsambitioner. Nå, jag håller mig kvar ett tag till, har inte blivit refuserad än, men då jävlar… Tack för dina uppmuntringar.

#4 MatildaP on 10.20.07 at 19:01

Åhhh, vilka vackra blommor!!! Tack för din kommentar!
MP *L*

#5 Margareth Osju Arverud on 10.21.07 at 09:45

Precis vad jag behövde veta vad jag ska göra med mina fuchsior. :) Jag tycker de är såååååååååå fina.

#6 uno on 10.21.07 at 12:22

Du, jag ska tamejtusan fota vår samling av orkideer – såna vi fått vid olika tillfällen. Tidigare har dessa rara djungelblommor inte velat vara med mig, men nu har jag fått till det fint, alla blommar hela tiden. Na stänglar syker upp och och blommar i i rosa, vitt, gult, grönt och bara fint. Fuchsior har jag aldrig tänt på, vet inte varför. Kram

#7 Mam on 10.23.07 at 23:32

Otroligt vackra fuchsior!
Håller f.ö. med om att tiden går fortare när man är 50+
Hur många + är du över 50 då? Jag är 7.

Sitter i sängen på ett hotellrum i Nynäs havsbad med 5 månader gammalt barnbarn, 14 år gammal hund och laptopen i knät (har följt med dottern som är här på konferans med jobbet.
Tack för dina mycket uppskattade kommentarer!
Natti!

#8 Slottsträdgårdsmästaren on 02.18.08 at 16:53

Fantasiska bilder, blir lite sugen att skaffa fler fuchior till parken!

#9 Anya on 11.06.08 at 03:19

Afftor zhzhot!

Leave a Comment