En berörande röst…

Här är tredje varianten av ”Les feuilles mortes”, som i den mycket fria översättningen till engelska döpts till ”Autumn leaves”. Prévert skulle nog inte känt igen sin franska ursprungstext… Bland andra Frank Sinatra och flera amerikanska jazzsångerskor har sjungit in ”Autumn leaves”, men jag valde en live-inspelning med Eva Cassidy. Hon har en fascinerande, variationsrik röst, som förmedlar både sårbarhet och känslig styrka.
Eva Cassidy föddes i Washington, D. C. 1963 och ansågs tidigt vara en musikalisk talang, men hon var extremt blyg och hade svårt för att uppträda inför större publik. Verkligt känd blev hon först efter sin död, när en engelsk radiokanal började spela hennes musik, och sju år efter hennes död nådde hennes album de brittiska topplistorna och såldes i miljonupplagor. Eva Cassidy dog i cancer 1996, bara 33 år gammal.
Det enkla ackompanjemanget på videon (Eva Cassidy spelar själv gitarr, och ett piano samspelar i bakgrunden) framhäver Cassidys röst på ett fint sätt, som känsligt förmedlar originalmelodins tonfall av kärleksfullt vemod.

Uppdaterat augusti 2011:
Råkade upptäcka att ”Autumn leaves” inte längre finns tillgänglig på YouTube, så jag lägger in en video där Eva Cassidy sjunger ”Over the Rainbow” vackrare och mer gripande än jag hört någon annan sjunga den.

2 comments ↓

#1 Gunnar on 12.20.07 at 18:29

Tänk ändå vad en del hinner med under korta liv.33 år…då har ju knappt livet börjat tycker man..
Önskar Dig en God Jul och ett Gott Nytt År 2008!

#2 menuette on 12.28.07 at 17:00

Hon är suverän, orkar inte klicka på länken dock,(ler när jag skriver dock) alla lägger ut videor numera och det är sällan jag klickar. Det tar tid och vill jag mucisera brukar jag gå in på myspace och kolla.
Inget personligt nu så vet =)

Ha det bra nu Ursula, hoppas du fått mina kommentarer.
Blir alltid osäker när det gäller bloggar utanför Ab.

Leave a Comment