Konsten att tyda drömmar…

Drömtydning är spännande, och här kommer en metod som är den mest intressanta jag känner till. Jag läste om den i en bok (som jag inte minns titeln på, men jag har den, någonstans…)
Metoden går ut på att identifiera sig med alla varelser och företeelser som finns i drömmen, och säga: ”Jag är…” om allt som finns i drömmen. Ur boken minns jag ett exempel om en kvinna som haft en dröm där det bl a förekom en bulldozer. När hon sa: ”Jag är en bulldozer, som kör över vem och vad jag vill…” – då insåg hon plötsligt att hon ibland faktiskt betedde sig just så!
En annan kvinna fick en aha-upplevelse när hon sa: ”Jag är en fullproppad garderob, som måste rensas ur” – hon insåg plötsligt att hennes liv innehöll saker, aktiviteter och t o m människor som inte längre betydde något för henne…!
En fortfarande svårtydd dröm är följande, som en bloggvän ville ha hjälp med att tyda:
”Plötsligt som en blixt från en klar himmel kom han sprängandes på sin vita springare, i blankpolerad rustning huttandes med sin lans mot alla ofrälse som inte knäböjer för denne rättrådige adelsman, alla jungfrurs beskyddare. Alla som inte faller honom på läppen betraktas som ”jättar” och skall förgöras.”

Då ska han säga: ”Jag är en rättrådig adelsman, som hotar alla som inte knäböjer för mig, och som betraktar alla som jag inte gillar som ”jättar” som skall förgöras.” Och så ska han känna efter vad det väcker för tankar och känslor inom honom. Sedan gör han likadant med allt annat i drömmen: Jag är en ”jätte” som skall förgöras… Jag är en blankpolerad rustning, som… Jag är en vit springare, som… Jag är en lans, som … Jag är en jungfru, som… o.s.v.
Prova den här metoden, när du drömt en svårtydd dröm – kanske ger det oanade insikter om dig själv och ditt liv…

18 comments ↓

#1 Badaren on 01.28.08 at 14:28

Aha, jag är alltså den riddare som jag förtjänar att vara, en verklig ”Rikard Rättrådig!”

Eller är jag helt fel ute? :(

Nä, inte kan väl en ”Rättrådig” med egna paragrafer som rättesnöre vara det! :)

Det är härligt att komma till insikt!

Livet ler, och snart kvittrar fåglarna här ”söder om landsvägen.”

#2 Ursula S. on 01.28.08 at 14:49

Det är bara drömmaren själv som vet när en drömtydning stämmer – och måhända hans/hennes terapeut, om sådan finnes… :-) Det säger liksom AHA! eller Jomenvisst! eller möjligen Klick! eller Poff! när man hittar en tydning som stämmer… ;-)

#3 Gunnar on 01.28.08 at 17:06

Hej
Spännande med drömtydning.Det ligger säkert mycket i resonemanget här ovan.Jag skall komma ihåg det när jag drömmer till natten.(bara jag komer ihåg drömmen..det brukar vara svårt ibland.)
:-)

#4 Bloggblad on 01.28.08 at 17:50

Jag har fått hjälp att tolka en dröm som ständigt återkom i olika versioner ett par gånger i veckan under många år. När jag insåg vad den betydde, slutade jag drömma den…

Men vad skulle jag säga ”jag är” om, om drömmen häromnatten när jag skulle servera ett 50-tal gäster som bänkat sig hemma hos mig, och jag inte hittade något porslin, och maten inte räckte, och gästerna ringde efter pizza… ”Jag är en kass husmor?” Vilket jag ju egentligen tycker…. :)

#5 uno on 01.29.08 at 07:06

Du skriver som en dröm. Jag är ingen riddare, mer en fattig bonde som kommer med en oxe och en plog för att plöja, så och skörda. jaja, men jag drömmer om grodor som jag älskar at kyssa varvid de förvandlas till hemska prinsessor, fy!
Svar från min blogg: Du kan gästblogga hur du vill, tror jag. Lägga in hos mig, och publicera hos dig likväl. Eller göra en länk till din gästblogg. De mina är vid hälsa i kenya, men jag börjar tvivla på en snabb återgång till normaliteten. Verkligheten är inte så illa överallt, men ekonmin kommer att lida och folk kommer att få det knapert framgent. Jag var borta i går på möte i Stockholm, läste ingen blogg på hela dan. Kändes konstigt. kram

#6 Ursula S. on 01.29.08 at 10:07

Gunnar: Alla drömmer vi, men vi minns dem nog bara om vi vaknar mitt i drömmen, eller precis efter att vi drömt. Synd, jag skulle själv vilja veta mer om mina drömmar… ;-)

Bloggblad: Återkommande drömmar är ett sätt för vårt undermedvetna att försöka kommunicera medd oss, tror jag. Och när vi förstått dem, så upphör de!
Den där drömmen med alla gästerna var knepig, men går det inte att plocka ut detaljer ur den? ”Jag är porslin som inte kan hittas/mat som inte räcker åt alla…”, eller andra detaljer…? Drömmen vill kanske säga att du tar på dig för mycket, och att din tid/ork inte räcker till för allt som du själv och/eller andra önskar?
Uppdaterat: Spännande att du verkar ha hittat en tydning, efter tipset! Blir nyfiken… ;-)

Uno: Jag tror att jag gästbloggar hos dig först, och sedan lägger in det hos mig själv senare…

#7 Bloggblad on 01.29.08 at 17:46

Ja, det är nog lika bra att du tar bort den. Drömmar är så himla privat – och fritt fram för tolkningarna.
Tack för din kommentar hos mig – jag läser och begrundar och tar bort den för att inte väcka nyfikenhet.

#8 Bloggblad on 01.29.08 at 20:41

Jag har tryckt på ”slumpa fram en kommentar” men det öppnas bara en ny framsida…

#9 Ursula S. on 01.29.08 at 20:49

Hej Bloggblad! Är du kvar?
HELA sidan laddas om, som länkningen är nu, det som ligger t. h. laddas sist…
Klicka på ett av Senaste inlägg, så att BARA ETT INLÄGG VISAS, så går laddningen MYCKET SNABBARE!
Uppdatera sedan det inlägget i webbläsaren, för att se fler förslag. Vet inte hur jag ska ändra så att INTE HELA SIDAN laddas om varje gång – hoppas att min enastående eminente, kompetente & trevlige webhotellvärd kan lösa problemet…
Det finns f.n. 81 olika förslag – men de ska bli fler… ;-)

#10 Mam on 01.29.08 at 21:40

Drömmmar är verkligen intressant. Personer som står varandra nära kan drömma ungefär samma dröm samtidigt. När jag hörde talas om detta började min dotter, som då fortfarnande hemma, och jag att beräätta våra drömmar för varandra, och det visade sig märkligt ofta att vi drömde samma dröm.
Tydning av ”Dagsdrömmar” och också intressant. Alltså att tolka det som händer en i det dagliga livet.
Kram på dig Ursula!

#11 Mam on 01.29.08 at 21:43

Förlåt, jag glömde läsa igenom innan jag skickade iväg kommentaren. Jiisus Krajst vad mycket stavfel och missar det blev.

#12 Ursula S. on 01.29.08 at 21:46

Äsch, Mam, man förstår ju vad du menar! ;-)
Kram på dig själv!

#13 Bloggblad on 01.30.08 at 10:30

Nu funkar det. Men om jag som kommentar i en blogg skulle berätta om grisens skinkor eller om kejsaren med påsydda kläder… skulle nog blogginnehavaren bli rätt konfunderad. :)

Jag har ett snabbt bredband. Och en make som sköter allt det datorstyrda med proffshand – så jag vet inte alls mycket om hur nåt fungerar. Kan bara skriva… och sköta bloggen och Word… sen ropar jag på maken. (Han måste ju få känna att han är ensam om att Kunna på nåt område…. :)

#14 Ursula S. on 01.30.08 at 19:56

Hej Bloggblad – du vet hur män ska manageras… ;-)
Att ”bara skriva” är minsann INTE så ”bara”!
JAG blir ju inte konfunderad av kommentarerna, eftersom jag gjort dem – och om ngn annan blir det kan det ju bli kul, ifall personen är av rätta virket! ;-)
Men Generatorn är ju mest tänkt som en underhållande ploj – ska byta ut många texter efterhand, och öka till 100 st.!

#15 uno on 01.31.08 at 11:53

Tack, Ursula. Du får bli morgondagens superblogg. Böcker är mitt liv, passar perfekt!
Kram och tack ijjen!

#16 uno on 01.31.08 at 15:46

Näru, ingen biter dina vader här. Smilla nafsar möjligen på kul, men bits aldrig. Jo, när grannens Lisa kommer på hennes revir så både bits och klöses hon. Kram

#17 för sökningens skull on 08.20.08 at 16:40

Jag tänkte lägga in en dröm och en tydning av den för att prova:P

Jag drömde att jag och en arbetskamrat jobbade med något helt annat än vi gör i vanliga fall. mitt i allt så lånar jag hans bil (ja e 17år), men jag sätter mig på passagerarsidan och kör, jag kan bara köra på ettan så jag varvar över till och från, jag kör för på småvägar för att inte bli sedd, och lyckas att ta mig igen om en parad av människor för att köra runt och gömma mig.

Det känns som om att bilen tar jag jag bara för att jag tror att jag kan kära den bättre än honom, men jag är på fel plats, och när jag försöker prestera bättre så kan jag inte lägga i tvåan för att jag blir stoppad av att jag inte vet hur jag ska gå tillväga, att andra tycker att jag varvar över. jag lyckas ändå smyga förbi folk i omgivningen för att kunna prestera i smyg, känner mig låst pga åldern, men vill visa vad jag kan, sällan jag hinner innan jag blir stoppad. tror att jag i slutet av drömmen lyckas komma undan med lånet av bilen och all annat. en jobbig resa för att jag inte kan vara fri:P
ren gissning då men det är vad jag associerar till.

#18 Linda on 03.14.10 at 15:26

Jag har i flera nätter drömt, att jag har en dotter på ca 2-3 år och hon kan prata. och vi är i sverige men i en annan stad än den jag bor i, Och vi springer om kring och leker. Och det är mycket fint väder,
Sen vaknar jag. jag har inga barn, därför undrar jag vad denna drömmen kan betyda?

Leave a Comment