Frukost med Leif G W…

För mååånga år sedan var jag i Kalmar en vecka, för kurs på FOJO (FOrtbildning för JOurnalister). Sista dagen åt jag frukost med Leif G W Persson, dvs han satte sig på en ledig plats mittemot mig vid frukostbordet. Han såg mycket trött ut – jordens dragningskraft avspeglades tydligt i hans ansikte, och han hade förmodligen haft en mycket glad och sen kväll…
Jag hade ett knappmärke på min jumper, och på knappen stod det: ”Bliv min Boswell”. Det var en mening som jag läst i en bok av Klas Östergren, och som fascinerade mig. (Dessutom var jag fascinerad av Boswells berömde vän, Dr Samuel Johnson, vars biografi Boswell skrev.) Och eftersom jag har en egen knappmaskin, så gjorde jag en fin knapp med den texten.
Många tittade på den knappen, men ingen hade vågat säga något…
Leif G W granskade mig och sa, med en trött aning av skämt i rösten: ”Jaha… är det DU som är Dr Johnson…?”
Om han hade haft kraft till mer, så skulle han kanske ha försökt le – allvetande men trött…
En annan kommentar – som fick mig att rodna! – ska jag berätta om en annan gång… Efter den kommentaren tog jag av mig knappen… :-)

12 comments ↓

#1 Bloggblad on 02.01.08 at 16:10

Jag har inte ätit frukost med honom, men hört honom föreläsa två gånger. Den gången då vi bara var författare i publiken var han mycket roligare och mer alert än den gången på en kulturkryssning.

Jag har försökt läsa två böcker av honom, men kommer ingen vart för jag läser med hans släpiga röst… och det går lite för sakta…. :)

#2 Badaren on 02.01.08 at 17:09

”Jisses, du är ju lysande, Ursula! Bara jag är bättre!” :)

Nyss inkommen från stormen och med visshet att en paus i bloggande inte var an märket onödigt görande, ska jag nu hälla upp en stor Lagavolin samt tappa upp fredag badet.

Inser nu att jag var tvungen att ta till min ”lånta fjädrar” från min andra blogg, och att det inte bara kom tecken i någorlunda rätt ordning som slutligen skulle forma sig till något läsvärt, när jag lät fingrarna närma sig tangentbordet, men icke!

Det tyder på antingen tillfälligt bristande intresse av bloggande eller så har min tidigare så livliga fantasi tagit time out.

Allt nog och emedan så gillar jag Leif G W:s avslappnade framtoning, en skön kontrast till alla självupptagna kulturknuttar.

Ja ja, så kan det gå, var aldrig lugn, jag kommer att hålla koll på att du sköter dig och fortsätter producera både läs som tänkvärda inlägg.

Ha det!

#3 uno on 02.01.08 at 17:39

Som det blåste. Lilla frun kom hem ifrån sin långväga arbetsplats och hade plogat sig hem, långtradare stod still i backarna och maten fick värmas på nytt. Men gott var det, fyllda kycklingfileer, gott vin, mycket prat änna till sena timmar. Svar från min blogg
Inte ovanligt faktiskt. I Australien var det vanligt på hotell och campingar, folk ton en bok och lämnade en annan utan konstigheter. Det finurliga är att boken också blir mer än sitt innehåll, själva den fysiska formen talar till varje läsare som lägger till sina kommentarer. Jättkul. kram

#4 ditte on 02.01.08 at 17:39

Haha, ja så blir det när man har knappar.

Kul att du har hittat till bookcrossing, det är fenomenalt. Själv ska jag sätta ut min harlequin-roman jag fick av mormor i julklapp. Den var inte riktigt min kopp te (dock hade hon lyckats pricka det lesbiska temat! inte illa!). Om du kör förbi Höör nångång så kan du ju alltid släppa av en bok på närmsta ica. Jag ska nog hitta den.

Ha det fint!

#5 Badaren on 02.01.08 at 18:10

Sorry, såg just att Nisse, ja tryckfelsNisse har smugit sig in…
Lagavulin ska det stå… Jädrans Nisse!:)

#6 uno on 02.01.08 at 19:04

…Lagavulin? Whiskyn? Den goe? Vaba, dricker du sån finsprit? Etanol borde väl räcka på Söderslätten, ni odlar och dricker direkt innan nån bilajävel fått nys på på vätskan och dratt i sig den. Nå, ville bara säga att Ursula inte behöver fixa bilden, den är stor och syns ändå i sin helhet. Jag kör inget sånt finfix, när råblogg när den är som bäst. Gå och bada Badare, men akta dig för att bada i Lagavulin.

#7 Hasselavin on 02.01.08 at 19:23

Leif GW är mycket duktig anser jag. Han är den ende lekman som förstått hur ”valserna går” inom en polisorganisation. Iofs har han ”pryat” på många Krimbilar genom åren. En annan duktig lekman på detta område är Ed McBain. (Pseudonym, han hette egentligen Salvatore nå´nting..) Han skrev om 87:e distriktet, och Sjöwall Wahlö har erkänt att dom plankade en hel del av hans ideer när dom började skriva. En kille som heter Joseph Wambaugh, som jobbade som polis i Los Angeles, skriver stundtals också mycket bra! ”The Onion Field”, och ”The Choirboys” är hans två bästa böcker. Tjohooo, Ursula! Gött å hitta dig ijänn, du försvann juh från bloggen ett tag!

#8 Bloggblad on 02.03.08 at 21:14

Badaren: Det var nästan att jag fick rysningar… du är väldigt nära min gamla (f.1882) mormors favvouttryck ”emellertid och emedan” som jag inte hört sen hon dog -74.

#9 Badaren on 02.03.08 at 23:06

Bloggblad: Nu kan jag ju inte påstå att mormor din och jag är årsbarn. :)

Men likväl tycker jag att det svenska språket är så rikt i sig, att man inte i tid och otid behöver blanda in alltför mycket av utländska eller dialektala ord.

Genuina svenska ord kan vara nog så ”talande”.

Därmed inte sagt att det behöver vara fel, att i rätt sammanhang ”musta” till språket med ”låneord” för att då ge det ett visst eftertryck! :)

#10 Ursula S. on 02.04.08 at 11:36

Badaren & Bloggblad – På tal om svenska språkets uttrycksmöjligheter: När jag jobbade på radion så fanns det i vårt bevakningsområde (halva Skåne) ett kommunalråd, som på redaktionen kallades ”Härvid & Därvid”, emedan (!) han i varje uttalande använde sig flitigt av dessa båda ord. Huruvida han dessutom hette Arvid minna jag inte… :-)

#11 Badaren on 02.04.08 at 12:09

Jo jo, var tid har sina modeord. :)

Som ”typ” och ”sjukt” samt all denna engelska man i tid och otid skall briljera med! :)

#12 Kari on 02.19.08 at 00:16

Jag har fått lida för många knappar i mitt liv, det kan jag garantera dej. Men mest har jag burit dem med stolthet(ljuva 70-tal).

Leif G.W Persson hade jag som föreläsare i kriminologi ett par gånger för en massa år sedan, på 40-poängskursen om jag inte minns fel.

Leave a Comment