Om du tvingas skjuta någon…

… författare, pga att du är soldat och författaren strider för din fiende – vilken författare skulle du då önska att det var?
Denna udda och intrikata fråga ställdes i dag i mestadels flamsiga ”Lanz i P1”, apropå att den som sköt ner författaren Antoine de Saint-Exupéry sagt att om han vetat att det var Saint-Exupéry som flög fiendeplanet så skulle han inte skjutit…
Antoine de Saint-Exupéry var yrkesflygare, född 1900 i Lyon och dödad 31 juli 1944 när hans plan sköts ner under en spaningsflygning utanför Korsika. Men Saint-Exupéry var inte bara yrkesflygare utan även en högt ansedd författare. Hans mest kända bok är Lille Prinsen, som kom ut 1943 och har sålts i 50 miljoner exemplar över hela världen. Boken är egentligen en barnbok, men älskas även av många vuxna för sina filosofiska funderingar om livet, universum och allting. Jag har i åratal tänkt läsa Lille prinsen – nu måste jag verkligen göra det!
Om jag skulle tvingas döda en författare, vem skulle det då vara…? Jag vill inte döda någon människa – men eftersom jag just nu plågar mig igenom Liza Marklunds debutbok Sprängaren (för jag trodde att Marklund skrev bra, eftersom hon lär tjäna miljoner på sina böcker) så ligger hon nära till hands, så här spontant och rent teoretiskt. Den boken är bland det mest långtråkiga jag läst, dessutom dåligt skriven och slarvigt korrekturläst! Om Marklunds senare böcker är lika mångordigt tråkiga – varför säljer hon så sanslöst många böcker?!? Någon som kan förklara?

13 comments ↓

#1 Rubinum on 03.17.08 at 20:47

Hehe… Hade gärna varit omslagsillustratör!

Håller mig till enkla rader som i istappen!*S*

Ha det bäst

#2 Ett brunt äpple on 03.17.08 at 23:42

he he…Tyvärr kan jag inte besvara den frågan.

Hoppas du mår bra och har det bra.

Kram! =)

#3 Badaren on 03.18.08 at 00:41

Kanske för att hon skriver lika oinspirerat som folk läser hennes böcker … vad vet jag?

GLAD PÅSK

#4 Ursula S. on 03.18.08 at 02:16

Rubinum: Du skulle göra jättefina omslagsbilder! :-) Den där ”rysliga” husbilden har fastnat på min näthinna…

Ett brunt äpple: Jag mår bra, tack – hoppas du gör detsamma! Kram tillbaka! :-) Tittade in hos dig nyss!

Badaren: Och jag som trodde att DU skulle veta! (Jag trodde ju att du visste svar på ALLT!) Mysteriet Marklund verkar svårlöst…
Glad Påsk på dig själv! :-)

#5 Bloggblad on 03.18.08 at 13:26

Jag tror det beror på att en snygg ung blond författare kostas på i reklamen… och får vara med i alla soffprogram på ett sätt som gör att vi luras att tro att hon är bra.
Hennes ”Prime Time” är under all kritik, den värsta språkliga smörja jag läst.

Medelålders kvinnliga deckarförfattare må skriva hur bra som helst – de får ändå inte vara med i tv och få gratisreklam.

Jag har inte läst Lille prinsen, bara hört talas om den.

#6 Bloggblad on 03.18.08 at 13:27

Förresten så har jag slutat reta mig på Annika L. I början tyckte jag hon var så flamsig att jag skämdes, men en och annan gång är hon rolig, och nu tycker jag att det är okej – killar får ju flamsa och tramsa hur mycket som helst i radio och tv. …

#7 Badaren on 03.18.08 at 14:30

Svaret på Marklund mysteriet är…

Blond verbal kvinna! =/

Att hon sen är en hejare på att sälja sitt koncept, gör ju inte saken sämre för henne.

Hon har ju startat rena ”Marklund effekten”, nu tycker jag att det fullkomligt kryllar av unga kvinnliga så kallade ”deckarförfattare”!

#8 Marcus on 03.18.08 at 19:20

Nå, inte vill jag nog skjuta nån hehe, men när jag läste ”Sofis värld” av nån norsk författare var jag ganska less. Ville liksom korta ner boken med 400 sidor ;)

Endast läst Gömda av Marklund, men den var å andra sidan omskakande när jag läste den, för sisodär 5-6 år sen, nu är man mer luttrad kanske..

Önskar dig en fin påsk!
mvh

#9 Gunnar on 03.20.08 at 13:23

Hej
Liza Marklund skriver bra böcker tycker jag om jag får vara lite motvalls?
Jag drömmer inte om att skjuta ner nån, författare eller annan.Men jag har alltid velat träffa Jan Guillou.
Glad Påsk!
:-)

#10 ditte on 03.20.08 at 22:10

Haha, en rolig fråga. Jag skulle utan tvekan skjuta ner Jan Guillou (men då hade Gunnar aldrig fått träffa honom förstås..). Ärligt talat så är jag överraskad över att ingen har försökt än. Det är nåt med hans självgoda leende, det retar mig.

#11 Ursula S. on 03.24.08 at 13:01

Bloggblad: Långt blont hår anses nog alltid värt att marknadsföra, och Liza M. har väl själv PR-at sig själv så mkt hon haft tillfälle till… Och i förlagsvärlden, som i Livet i övrigt, så syns inte en kvinna efter att hon fyllt 50… :-(
Annika Lantz kan ibland nudda intressanta ämnen, men ofta så flamsas de bort just när man vill höra mer… Har fortfarande svårt för henne, men har i viss mån vant mig…

Badaren: Blond är hon, Liza M. och ordrik – men knappast välskrivande… Bra på att marknadsföra sig är hon oxå, det är ett måste på dagens bok-marknad!

Marcus: Roligt att du tittade in! :-) Sofis värld var nog en bok som man antingen älskade eller avskydde, har jag förstårr av omdömen – själv har jag inte läst den…
Får väl ge Liza M. en chans till gm att kolla Gömda… :-)

Gunnar: Klart du får vara motvalls här och gilla Liza M.!!! :-) Vore roligt att få veta vad som gör att du tycker hon är bra…? Vill gärna höra argument både för och emot Lizas böcker! :-)

Ditte: Ja, du är ju litet ”trigger-happy”, åtminstone i teorin, hihi! Guillou är iaf en mkt bra föreläsare, och skicklig journalist – men han verkar litet knepig som person..

#12 Bloggblad on 03.25.08 at 15:53

Jag går fortfarande omkring och deppar för att en förläggare från ett större förlag, sa i tv att de aldrig skulle satsa på en okänd barnboksförfattare… ”ingen köper de böckerna…”

Chanserna blir mindre… och jag förstår varför förlaget som har mina två böcker, inte ropar efter mer MER M E R…

#13 Ursula S. on 03.26.08 at 00:51

Bloggblad: Hej, kära Bloggblad! :-) Det har varit glest med mitt surfande senaste tiden, hoppas det blir bättre ett litet tag framöver, iaf!

Vilken idiotisk attityd hos barnboksförläggare som inte vill satsa på okända författare – har de glömt när Bonniers ratade Astrid Lindgren…? Astrid blev ju snabbt ganska känd… ;-D
Själv sitter jag med ett kvarts-färdigt och ett nästan-färdigt barnboksmanus, och jag tänkte kolla upp vad det finns för förlag som specialiserar sig på barnböcker, samt litet mindre förlag med barnboksutgivning.

De allra största förlagen har författare så det räcker redan – lika bra att skippa dem, tror jag.
Tyvärr har väl förlagen numera samma filosofi som vilken ICA-butik som helst: så stora vinster som möjligt, och så snabbt som möjligt!!! (Korkat kortsynt!) Inga osäkra kort, inte satsa på ngn okänd Astrid L. eller August S.!
Vi kan väl hjälpas åt att leta tänkbara förlag?

Skrattade gott åt ditt pulka-inlägg – du gör mig på så gott humör, som jag skrivit förut, med din härliga känsla för humor, och ditt roliga sätt att skriva!

Har man muddar sommartid? …”som en kofta på sommarkvällar…”? (Fattar inte riktigt…)
LYCKA till i Nkpg, vinter,sommar eller vår! :-)

Leave a Comment