Handdukens Dag, och Analog ost…

I går var det Handdukens Dag – visste ni det? Inte jag heller. Hörde det nyss, i reprisen av gårdagens Spanarna (radions P1).
Handdukens Dag är instiftad till minne av Douglas Adams, som skrev ”Liftarens guide till galaxen” och fyra uppföljande böcker, där det framgår hur viktigt det är att ha med sig handduk när man reser – en handduk gör ett förtroendeingivande intryck och kan användas på många olika nyttiga och kreativa sätt! Om jag vetat det i går så skulle jag hängt ut en vacker handduk utanför fönstret! Men inte en frottéhandduk, känner jag faktiskt, utan en riktigt vacker, gammal men välbevarad handduk i linne…
Måste ta med ett av många underbara citat ur Galax-böckerna: Det finns en teori som säger att om någon någonsin kommer underfund med vad universum är till för och varför det finns där, kommer det att omedelbart försvinna och ersättas av något ännu mer bisarrt och oförklarligt. Det finns en annan teori som gör gällande att detta redan har skett.” hitchhikers_guide.jpg
Hittade en trevlig och innehållsrik svensk hemsida om Douglas Adams och Liftarens Guide till Galaxen, där man även kan ladda ner texter och t o m ett dataspel baserat på böckerna.

Dessutom berättades i Spanarna om Analog ost (varför den nu kallades så?), nämligen sådan där färdigriven ost som är tänkt att strös över gratänger och pizza – gör inte det! Denna färdigrivna ost är nämligen inte alls ost utan består till större delen av s k ”fettråvaror med ostliknande egenskaper”, och enligt Jessica Gedin, som spanat in denna märkliga produkt, får den inte längre kallas ost på förpackningen. Om ni tänker köpa färdigriven ost någon gång så kolla noga vad som står på förpackningen, särskilt det finstilta… Livsmedelsindustrin verkar numera mest använda sig av transfetter, konsistensgivare och diverse tillsatser som är billiga men inte särskilt nyttiga för hälsan. Det sundaste är nog att bli vegetarian och bara köpa råvaror i ursprungligt skick…

Rättelse 2 maj: I dagens Spanarna meddelades att den årliga Handdukens Dag infaller den 2 maj, vilket flera i den alerta lyssnarskaran uppmärksammat Spanar-redaktionen på. Rätt ska vara rätt! Häng ut handdukar nu! :-)

11 comments ↓

#1 Gunnar on 04.26.08 at 13:12

Hej
Jag kollar alltid kommentarerna i admin.Så jag missar inga.
Ja vi bor långt från skåne men är ofta där.Nästa gång en vecka i slutet av maj.Vi brukar bla besöka en plantskola utanför Ystad.Ågrens heter den om jag minns rätt?
:-)

#2 Ursula S. on 04.26.08 at 13:38

Hej Gunnar! :-) Hoppas ni kommer att köra genom någon av Skånes underbara bokskogar i maj – de är ljuvliga i sin späda grönska! Plantskolan utanför Ystad heter Åbergs, och har massor av spännande perenner! Numera har de även vinrankor, och fruktträd oxå, tror jag. Har inte varit där sedan i förfjol men hoppas kunna köra dit i år, det är en underbar utflykt! Numera har de visst ett café oxå, så man behöver inte ha med egen kaffekorg… :-) Ha en trevlig Skåne-resa!

#3 Gunnar on 04.28.08 at 09:11

Hej
Ja just det Åbergs var det.Tack för svaret!Och tack för länktipset.Självklart skall Karin Alvtegen vara med bland länkar till författare.Hon skriver väldigt bra.
:-)

#4 Agneta on 04.30.08 at 02:01

Analog ost! Vad är det ni strör över era pizzor och pajer?
Jag som brukar köpa små påsar med riven ost och stoppa i mig som godis, rusade genast ut i hallen till kylen för att kolla innehållsförteckningen. Jag hade tur: riven emmenthaler stod det, och så en fettprocent. Bara att lita på det!?
Det händer att jag stoppar i mig rökt skinka från Schwarzwald ochså för det är den billigaste. Har inte kollat vad den innehåller, något roligt måste man ju få ha.
Bon apétit!

#5 Badaren on 05.05.08 at 11:58

Själv river jag frejdigt min ost…

Ja, eller nå´t.

#6 Ursula S. on 05.16.08 at 11:42

Gunnar: Ja, Karin Alvtegen skriver mkt bra, hade svårt att lägga ifrån mig hennes ”Skuld”! HON förtjänar att kallas Deckardrottning!

Agneta: Ja, visst verkar de vara en motbjudande och märklig produkt – undrar hur mkt den säljs… Schwarzwaldskinka låter gott, och den kan de nog inte analogisera… ;-) Tror att det fuskas mindre med maten i Frankrike, där är man nog mer kvalitetsmedveten…
Tack för titten och ha det gott i det vårliga Paris! :-)

Badaren: Låter bra – själv är bäste dräng! Har du förresten provat att lägga skivor av Port Salut i kaffet? Kaffet blir odrickbart – men Port Saluten smakar smarrigt! :-)

#7 Badaren on 05.16.08 at 15:44

Måste provas, ska det vara en tunn skiva eller?

#8 Ursula S. on 05.19.08 at 09:59

Badaren: Om man gillar Port Salut, och gillar smältande ost – lägg i flera skivor, inte allför tunna! Men inte fler än att kaffets värme räcker till för att göra osten mjuk.

#9 A-Linda on 05.19.08 at 10:35

Bloggsvar:
Hej Ursula! Oj, glömde jag att meddela dig om Hasse Lavins bortgång även på Hemligheter! Det var slarvigt av mig. Men jag hade så fullt upp de där första dagarna efter dödsbeskedet och försökte hinna med att meddela så många som möjligt av Hasse gamla bloggvänner.
Läste du mitt inlägg Sorg i bloggbyn? http://blogg.aftonbladet.se/15613/perma/814095/

Jaså har du också haft hästar ;) Själv började jag rida 1956, när ja var 6 år. Och skaffade första enga hästen 1984. Honom hade mina döttrar och jag kvar ända tills för 5 år sen, då han avlivades här hemma på stallbacken tillsammans med sin livskamrat sedan 7 år. De var båda gamla och när den ena fick en obotlig sjukdom (Cushings syndrom) fick de båda följas åt till himmelen. Nu bor det höns i stallet i stället. Men min dotter Sara har fortfarande hästar…och ägnar sig lite åt avel också. Och det här underverket på bilden är alltså det senaste.
Ha det gott!
Kram
Linda

#10 Agneta on 05.20.08 at 00:49

Njae, jag är inte säker på att det fuskas mindre med maten här. Tror livsmedelsindustrin är sig rätt lik i hela den rika världen. Tyvärr. Jag hade nog mest tur med min rivna ost. Och kosumenterna har ju sedan länge haft en stark ställning i Sverige, här kom de in i bilden senare, har svårare att göra sin röst hörd.
Men visst finns det kvalitet att köpa, om man har pengar.

Hoppas du har det bra denna svala försommar.
Kram

#11 Junitjej on 02.16.09 at 10:15

[…] dag30 april Ledarhundens dag4 maj Världsskrattdagen15 maj Internationella familjedagen25 maj Handdukens dag (?!?!)1 juni Mjölkens Dag och Mobilfria Dagen6 juni Fruktens dag13 juni De vilda blommornas dag1 […]

Leave a Comment