Sniglar är faktiskt söta…

…när de äter upp små maskrosplantor – se själva:


Den här stora snigeln studerade jag – och fotograferade – när den åt upp en liten maskrosplanta.
Den började äta varje blad inne vid bladfästet och drog in det med sugande munrörelser, ungefär som man utan gaffel kan mata i sig en lång härva bandspaghetti.
Se så bred mun den har, bladkanten närmast snigeln glider längs mungipan! (Tror inte ”mungipa” är ett korrekt ord i snigelkretsar, men ni förstår vad jag menar.)
Efter den här upplevelsen har jag börjat betrakta sniglar med andra ögon. Och min snigeljakt slutade med den här snigeln i kameran – vart den sedan tog vägen i verkligheten vet jag inte, för innan den ätit färdigt värkte det i mina belastade knän och armbågar efter att ha legat på den steniga infarten, och jag var genomfrusen – men fascinerad, och lycklig.
Faktiskt!

P.S. Kolla Brintams Bildblogg och hans underbart fina foto på en vacker vinbergssnäcka. Hade gärna velat skriva en uppskattande kommentar till Brintams fina foto, men det gick bara om man har Google-konto, och jag vill inte att Google ska spionera ännu mer på mig än de redan gör… D.S.
Uppdaterat 31.8: Titta också in på Susannes inspirerande bildblogg, där hon har tre foton på en liten trädgårdssnäcka, som kääämpar för att ta sig upp på en liten gren… vem kan döda en snäcka efter att ha sett de underbara bilderna? :-)

7 comments ↓

#1 Jah Hollis on 08.24.08 at 16:24

Söt och söt… :-)
Intressant, skulle jag nog vilja säga.
Och en jättefin bild dessutom.

#2 Ursula S. on 08.25.08 at 00:57

Jahså, inte söt…? :-D Nä, det tyckte inte jag heller när jag först såg den, men medan jag iakttog den genom kameran blev den allt sötare… Cuteness lies in the eyes of the beholder, som bekant. ;-) Men Intressant duger gott, det oxå!
Nu har jag hamnat i Snigel-Kris: hur ska jag kunna döda sniglar igen, efter att jag fått en så nära personlig relation till dem? Hur ska min trädgård undgå kalätning, om sniglarna får hållas? Finns det terapi som hjälper?

Tack för berömmet – kameran älskade snigeln, så som kameror gör med modeller som har Något Speciellt!

#3 Gunnar on 08.25.08 at 12:49

Hej
Vilka fina bilder Du tar! Måste i alla fall vara en fördel att fota sniglar som inte rör sig så fort?
:-)

#4 Anita on 08.31.08 at 07:31

Ursula … det är nästan så man inte kan tycka illa om sniglar längre för att dom äter upp ens blommor. Nu när du visar en sådan bild. Jättebra bild på snigeln. Intressant faktiskt att läsa om din snigelstudie.

Hoppas att du får en skön söndag. Lite moln har dragit in här men jag håller tummarna för att det ska bli uppehåll så vi kan klippa gräset.

Ha det gott!
Anita

#5 Susanne/Sassa on 09.02.08 at 22:20

Roligt att hitta dina fina snigelfoton och -berättelser. Om makrolinser och annat har jag nu svarat på i en kommentar till mina snigelfoton.

Lägger in din blogg i min google reader så att jag hittar till dina hemligheter igen.

#6 Ursula S. on 09.06.08 at 18:08

Gunnar: Tack för titten, och berömmet! :-)
Jo, man behöver inte fota på 1/1000, precis… ;-D Enda problemet är att slemmet ger en massa blänk i blixtljuset, men man kan ju inte få allt här i Livet…

Anita: Så glad jag blir över att du tycker om min snigelbild, och tycker det är intressant att läsa om dessa så avskydda men faktiskt intressanta och fascinerande djur! Under mina närgångna studier av sniglar och trädgårdssnäckor har jag blivit fascinerad av dem, och vill lära mig mer om dem – och helst inte döda dem…
Jag väntar någon vecka med att klippa gräset, så kanske jag inte behöver göra det fler ggr i år… (?)
PS: Anita, ditt clematisfoto gör mig lycklig varje gång jag betraktar det… :-)

Susanne/Sassa: tack för svaret om makrolinser – verkar vara en bra kompromiss, när ett särskilt makroobjektiv är för dyrt. Men först måste jag köpa en digital systemkamera…
Hoppas du tittar in igen, du är alltid välkommen!

#7 Len on 02.22.10 at 18:29

Såg de fina bilderna du lagt ut på Fotosajten. Läckra som bilder, skickligt tagna. Men fortfarande otrevliga att ha i sin trädgård.

Leave a Comment