När sniglar har sex, och människor…

Det händer mycket i nattens mörker, även i trädgårdar. Den gångna natten såg jag en pigg padda, och både små och stora grodor – men jag pussade inte någon av dem. ;-) Allra gladast blev jag över en fullvuxen groda som satt på kanten till mitt stora svanbad – kanske var den där för att titta till sina telningar, för badet är fullt av pigga små, små grodyngel!

Och så hittade jag ett par spanska skogssniglar (orättvist kallade mördarsniglar) mitt i en parningsakt! In efter kameran, fullt ljus från kepslampan och så var det bara att fota. Men åh, så lååång tid de tog på sig! Tala om slow motion… Jag studerade dem, och fotade, i mer än fyra timmar, och då hade det säkert gått minst ett par timmar sedan de båda snigel-singlarna inlett sin tête-a-tête.

Läste för länge sedan att ett (mänskligt) svenskt samlag i genomsnitt tar sju minuter – inklusive ev. förspel. Och eftersom jag råkar veta att många tar betydligt längre tid på sig än sju minuter, så kan man ju undra hur många som slarvar undan det hela på en minut eller två…
Undrar vad sniglarna skulle tänka om det…

P.S. Häromkvällen såg jag en stor salamander på gräsmattan – så fascinerande, och elegant! Med kepslampa upptäcker man mycket, som annars döljs i mörker… D.S.

11 comments ↓

#1 Ursula S. on 08.28.08 at 15:04

Förresten, jag tror att jag ska läsa om Karel Capeks ”Salamanderkriget”, som jag läste i tonåren och tyckte var både hemsk och rolig, om jag minns rätt.

#2 uno on 08.29.08 at 07:14

Den var fin. Sniglar är hemfroditer, kan knulla själva om de vill, men det vill de inte. Vi människor slarvar ofta över det, in och ut igen, typ. Men sex är så mycket mer, som snigeln som ligger där i timmatal. Man ska inte hasta, vare sig i livet eller när det gäller älskog. Det får ta sin tid, kvalitetstid! Fina bilder som vanligt.

#3 Lokesson on 08.31.08 at 00:20

Salamandrar gillar jag!
Vi har en ”naturdamm” på tomten, och den bebos bland annat av både mindre och större vattensalamandrar.

De där spanska skogssniglarna är jag inte lika förtjust i.
Detta var första sommaren som vi har haft dem i trädgården, och det hade varit okej om de inte hade blivit så fruktansvärt många på kort tid.
Vi har gott om olika sorters sniglar och snäckor i trädgården, men de övriga finns i måttlig mängd.

Just nu har vi oerhört många små paddor överallt, men dem gillar jag.
De gör det visserligen lite besvärligt att klippa gräsmattan, men det kan ju vara trevligt med långt gräs också….

#4 Patrik on 08.31.08 at 14:44

Hejsan!

10 kr lät väldigt lite men det kanske blir så när man bara får höja budet med några öre. Har testat att lägga bud men jag vann inte auktionen. Om du vill visa annonser från budson så kan du bli medlem på affiliatenätverket double, då kommer du tjäna pengar varje gång någon klickar på annonsen. Bli gärna medlem genom den här länken så hjälper du mig att tjäna lite pengar: http://click.double.net/?21534;10;8007

#5 Einar J on 09.01.08 at 10:51

Den där boken av Capek läste jag också i min ungdom! Har kvar den i bokhyllan för kommande omläsning.
Originellt och roligt att du skriver så fint om dessa hatade sniglar. Själv har jag inte haft några bekymmer med dem så jag kan kosta på mig att vara positiv. :-)

#6 Gunnar on 09.01.08 at 15:19

Hej
Kul med sniglarna! Inte 4 sek är kort, alldeles för kort.. som Magnus Uggla sjunger.
vi har paddor i trädgården och det är fina djur tycker jag.
:-)

#7 Jah Hollis on 09.05.08 at 13:58

Du har verkligen lyckats komma sniglarna inpå livet, den saken är klar. Å andra sidan har dom väl lite svårt att smita från papparazzi som fotar deras kärleksliv. :-)

#8 Ursula S. on 09.06.08 at 20:24

Uno: Nä, man ska inte hasta i älskog, och dessutom ska kärleken vara tålmodig och mild (som det väl står, ungefär, i Bibeln). Jag har blivit oerhört fascinerad av krypen, och när man studerar olika närbilder finner man en oväntad skönhet och elegans hos dem – när man väl lyckats befria sig från ”äckliga-skadedjur-perpspektivet”…
Mina studier fortsätter, och alla snigel-fakta tas tacksamt emot! :-)

F ö kan jag inte låta bli att dra paralleller med mänskliga invandrare i vårt land – de svenskar som är invandrarfientliga är väl ofta de som inte lärt känna några invandrare personligen? Det är så mycket lättare att tycka illa om grupper man inte känner, och som man därför kan fortsätta att avsky och ha generaliserande fördomar om.

#9 Ursula S. on 09.06.08 at 20:45

Lokesson: Så roligt att du oxå gillar paddor! :-) Men flyr de inte undan gräsklipparen? Så härligt att ha en naturdamm, och spännande med salamandrarna! Jag undrar om det var en salamander eller liten marklevande ödla jag mötte på gräsmattan… den såg iaf inte ut som en vattensalamander (vid undersökande googling).
De spanska skogssniglarna har (som synes på det nytagna fotot!) just nu parningstid, och häromdagen hittade jag en äggsamling bland några jordkokor. Så om du jagar intensivt de närmaste veckorna kan du minska antalet för nästa år väldigt mycket. På med kepslampa/pannlampa, och leta sniglar och snigelägg – lycka till! :-)

Patrik: Även om det vinnande budet på kameran var lågt så kan ju öresauktionerna bli svindyra, eftersom varje SMS för att höja budet m 9 eurocent kostar 15 kr! Studerade budgivningen på en mobiltfn, och en kille lade nog bud för minst 1500 kr – om han vann vet jag inte…
Är mkt tveksam till att lägga in annonser på min blogg – det skulle möjligtvis vara om de ger jättebra betalt… Men OM, så går jag via din länk ;-)

#10 Ursula S. on 09.07.08 at 01:14

Einar: Så roligt att höra från dig igen! :-) Har varit inne på din läsvärda blogg ibland och läst litet, och njutit av dina många vackra foton, men tyvärr inte lämnat ngn kommentar pga tidsbrist. Inte förrän nyss… ;-)
Blir så glad över att du verkar tycka om mitt snigel-bloggande; jag är förvånad, och väldigt glad, över att flera kommentatorer har tyckt det är intressant!

#11 Ursula S. on 09.07.08 at 02:01

Gunnar: Sniglar är njutningsmänniskor, de vet att underbart inte ska vara kort, alldeles för kort… ;-)
Roligt att du gillar mina sniglar! Jag gillar paddor, precis som du. De har en speciell pondus, på något sätt… :-)

Jah: Oj, du har ju rätt – jag har blivit en paparazzi, hemska tanke! Fast jag är ju bara paparazzi på en bokstavligen mycket låg nivå. ;-) Och mina sniglar lär aldrig få se bilderna, för jag har inte gett dem tillgång till Internet (för i så fall vet man inte vilka skumma sajter de skulle surfa in på…)

Leave a Comment