Ordkedja för Utmönstrade Gamla Godingar!

Mitt bläddrande i Svenska Akademiens lista över Utmönstrade Ord har gjort mig ilsk, men plötsligt fick jag en idé… Det finns ju många Fotokedjor för dem som fotograferar – FotoTriss, Utan ord, Ordlös onsdag  m. fl.  – så varför inte starta en Ordkedja för ”Bevarandet av Utmönstrade Gamla Godingar” (BUGG) som i fortsättningen inte längre ska få vara med i SAOL. Förslag till bättre namn mottages gärna! Min tanke bakom BUGG var att de flesta av oss som använder Utmönstrade Ord var vuxna när jitterbuggen fick renässans i Sverige – men under namnet Lindy hop. ;-) Och ni kanske rentav buggat själva? Plus att det skulle vara en förkortning som är lätt att komma ihåg…

Så här tänkte jag mig det hela:
1. Om du inte redan har Utmönstringslistan – och hur många har det? ;-) – så gå till Svenska Akademiens SAOL-sajt (PDF-fil, öppnas i Acrobat Reader), och spara den på din dator om du vill ha den nära till hands. (Acrobat Reader är ett gratisprogram som kan hämtas från www, ifall din dator mot förmodan inte redan har det.
2. Skriv ett inte alltför långt inlägg där du använder minst 3 dock max 10 ord ur Utmönstringslistan. Att många av orden betecknar äldre eller rentav numera sällsynta företeelser kan kanske inbjuda till att skriva korta historiska noveletter…? I så fall kan Utmönstringslistan ge mycken inspiration! :-) Men det vore även roligt att få läsa Utmönstrade ord i ”moderna” sammanhang!
3. Markera de Utmönstrade Ord du änvänt med fetstil, röd textfärg eller på annat sätt så att de är tydligt urskiljbara från övriga ord i texten. (Undvik helst kursiv, som är mer svårläst.)
4. Allra sist i ditt inlägg skriver du in länken till sidan Ordkedjan BUGG (http://hemligheter.nu/ordkedjan-bugg/) så att alla BUGGare kan hitta till varandra.
5. När du skrivit klart ditt inlägg och publicerat det på din blogg klickar du på den här länken: en sida som jag skapat speciellt för Ordkedjan BUGG, och får då upp ett nytt fönster med två fält att skriva in text i, där du skriver in ditt namn resp. länken till just det inlägg som du nyss publicerat. När du klickat på Enter-knappen ska ditt länkade namn synas ovanför Mister Linky-rutan. Klart! :-)

Jag tänkte göra en ny lista varje söndag, men att gamla listor får finnas kvar åtminstone två-tre månader, kanske längre… Hoppas att många vill vara med redan från början, och jag tror jag vet ett halvdussin som kommer med redan nu vid starten… ;-) Sprid gärna länken till det här inlägget, om ni tycker att Ordkedjan BUGG är en trevlig idé!
Har funderat på om det blir svårare eller lättare om man har ett tema att utgå ifrån, så jag ger er ett frivilligt tema för den kommande veckan: ”Ljuvligt”.
Skriv en kommentar på BUGG-sidan om vad ni tycker om teman!

Önskar alla både skriv- och läsglädje, och Lycka till!
Och skickar ett stort tack till Pumita, med Fotokedjan Utan Ord, som hjälpte mig hitta en fungerande Mister Linky-kod, som egentligen inte borde funkat här, med WP!
Stort tack även till Ulvstrumpa och hennes inlägg, som gav mig fröet till den här idén!

11 comments ↓

#1 LPWJ on 12.07.08 at 06:32

Ja hittar du den gamla logotypen för Bugg-tuggummit så är det ju klart.

Faktum är att jag tänkte skriva en dikt med hela listan då jag såg den hos Ulvstrumpa (jag har aldrig brytt mig om vad nysvenska ordlistor säger, de gånger jag översätter t.ex. använder jag mig av en 1936 upplaga av engelsk ordbok, bra mycket fina ord i den), men eftersom det skulle vara som att översätta en sonett av Shakespeare har jag skjutit på det och genast blivit busy med annat både här hemma med julstädning och boksortering (lever som i ett antikvariat, Wollters Van Veeteren roll, det är jag det) och andra sidor…men det kanske är dags nu då när ödet så kraftfullt knackar på dörren till hemsidan genom Ursulas glada morgonhumör, kanske kan inspirera Ulvstrumpa???
=)

Be well,
LPWJ

#2 Peace in mind on 12.07.08 at 11:06

Lovely idea my friend….när hon trollmor bundit fast sina elva små trollen….då, sitter jag å knåpar:)

#3 Shirouz on 12.07.08 at 15:09

Jag är med! Jag är med! (jupp, igen! :)
Sitter just och skäms som en ärans luspudel över att jag glömt Piratens födelsedag (eller inte glömt, jag hade för mig att han fyllde någon gång nu, men i sann Piraten-anda sköt jag upp att kontrollera när) och det här ger mig ju ett tillfälle att senare skriva en storartad hyllning till den man som gjorde mig uppmärksam på Vollsjö, vallmo, vackra vidder, vidunderlig mat och vad som helst som har värde i livet!
Så, jag återkommer! :)

#4 Gubben on 12.07.08 at 19:10

Så klart! Eho som känner sig manad… så även Gubben!

#5 Bloggblad on 12.08.08 at 16:15

Underbart initiativ – jag kommer att lubba hem från lussefirandet i gympasalen och ta mig an ordlistan. Passar mig utmärkt, jag som ofta får en markering när jag skriver (av Microsofts moderna ordlista) att jag använder föråldrade ord…

(Som tur är får jag ta ob-kompledigt senare för de två timmar det tar mig att åka dit, värma upp och spela, samt åka hem. Därför gnäller jag inte…. )

#6 Bloggblad on 12.08.08 at 16:16

(Jag har inte kollat om ”lubba” finns med, men det dök upp idag som synonym till springa, och killen mitt emot mig hade ALDRIG hört det…)

#7 Bloggblad on 12.08.08 at 22:17

Jag får snällt vänta tills makens dator är ledig, min lilla låneapparat saknar rätt mycket, enär den var helt tom från början, och jag ska inte fortsätta använda den…

Återkommer!

#8 uno on 12.10.08 at 07:25

Känns skumt, men så måste det väl ändå vara. Språket färändras, shangar, som vi säjjer. Oomkullrunkeligen. Kul idé dock, varför inte kolla orden innan de kolar? Svar från min blogg:
Ursula – Det är intressant att följa retoriken. Undrar just hur Sorgen Borgen kunde bryta mönstret genom att tillstå att de räknade fel på A-kassehöjningen. MenLittorin följer spåret, opportunismens spår. Vattenfall försvarar kolkraften, och kärnkraftsfolket ser en ny morgon som snabbt kan förvandlas till kväll. Hur blir det med svensk uranbrytning, undrar jag. Tack för kommentar, håll dig i värmen och vänta på ljuset. Uno i Ottan

#9 Susanne on 12.15.08 at 21:47

Vilken bra sak för ordens bevarande! Att språket utvecklas och hittar nya ordvägar behöver ju inte betyda att de gamla och nötta ordstigarna ska överges. Alla vägar bär ju till Rom, sägs det ju.

(Haha – ett litet ord är i alla fall väl använt i denna kommentar. Får man verkligen skriva detta lilla tvåbokstavsord så ofta som jag gör? En eller flera synonymer vore utmärkt – finns det några sådana på lager bleve jag glad.)

Lovar att jag ska tänka och begrunda denna upplivande uppmaning att fabulera på temat LJUVLIGT. Inom kort …

#10 Susanne on 12.15.08 at 21:48

Till Bloggblad: Jag har en kollega som kallas Lubbe, fast det är säkert en helt annan sak. :)

#11 StephanB on 08.03.15 at 05:00

I do not see many comments here, it means you have low visitors. I know how to make your site go viral. If you want to know just search in google for:
Irsrod’s method to go viral

Leave a Comment