England: Runt, runt i Brighton…

Från Basenjiuppfödaren väster om London körde jag söderut, mot Brighton. Trots min fascination av Janets Basenjis så kände jag att det inte var rätt ras för mig att leva med – jag hade tidigare haft Amerikanska Cocker Spaniels och måste nog betecknas som en utpräglad spaniel-människa
Utanför Brighton skulle jag besöka en dam som hade en liten, seriös uppfödning av Cavalier King Charles Spaniels, men först skulle jag övernatta i Brighton för litet sightseeing förmiddagen därpå.
Att hitta till Brighton var inte svårt, men att hitta till något Bed & Breakfast var desto värre. Jag hamnade i en av de många ”round-abouts” – rondeller av ofta litet format som engelsmännen redan då flitigt bestrött sina vägkorsningar med – och i skymningsljuset hade jag svårt att läsa skyltarna till de fem utvägarna från rondellen.
Varv efter varv smög jag sakta i innerfilen i rondellen, med tutande bilar tätt inpå på utsidan, och blev alltmer desperat. Till slut såg jag en lucka och kastade mig ut ur rondellens ekorrhjul och in på en väg som jag inte såg vart den skulle leda – men till någon B&B ledde den i vart fall inte. Så småningom letade jag mig tillbaka till Brighton igen och hittade ett litet, bedagat hotell som såg billigt ut i mer än ett avseende. En bar i bottenvåningen stod för oväsen och skrål långt in på natten, sängen var nedlegad och särskilt mycket sömn blev det inte…
Nästa förmiddag tog jag mig till strandpromenaden och besåg den berömda, jättelånga nöjespiren, som så års  stod ganska tyst och övergiven på sina höga ben i det låga tidvattnet. Små fiskebåtar vilade på den långa stranden, i väntan på högvatten och bärkraft.
Och så såg jag det Indien-inspirerade palatset The Royal Pavillon,
royalpavilion
som är ett före detta kungligt palats byggt under tidigt 1700-tal. Tyvärr var det inte öppet så jag såg det bara från utsidan – men bara det var ju en märkligt oengelsk  men fantastisk syn. (Fotot har jag lånat från Brightons svenska turistsajt – mina egna bilder är tagna med diafilm och kräver speciell scanner.)
Och sedan lyckades jag faktiskt hitta rätt väg ut ur Brighton, och puttrade i min tvåtaktar-Saab mot Cavaliererna…

6 comments ↓

#1 Peace in mind on 03.31.09 at 15:52

Ja alltså, snabb är jag inte….nu fattar jag att du är ute på en road trip. Håll oss nu uppdaterade om rasvalet:)

#2 stella sweden on 03.31.09 at 22:44

åhååå ljuuuvliga ursula skriver om en englandsresa men inte DEN resan heller för jag tror du håller på dina hemligheter U de är ju ok men jag gillar också hundra o Cockrar är söta liksom allla med låååånga öron o nosar för visst har Cockrar de? Isch minns int de var så länge sen jag önskade mig hund men kikar ju på bilder U dööör en smula utan att reflektera över vad det är för ras….

#3 Shirouz on 04.01.09 at 08:28

Vilket palats, som gjort för minst hundra små och stora Buddhas! :)
Härligt att du är tillbaka igen, och jag undrar så, vad blir det för hund i slutändan!?
(Och, tack för dina vänliga ord, mycket mycket uppskattat, de värmer. :)

#4 Patrik on 04.18.09 at 01:59

Håller du fortfarande på med äldre texter så har jag en godbit till dig senare (om du inte redan varit på poeter.se arkivet och tjyvkikat)
Har översatt Milton sedan Mars, endast Bok 1 av 12 eftersom det är obetalt och jag inte spenderar tid på att söka mecenater längre eller nystartade bokförlag som brukar vara enmansshower typ King Ink som ger ut svensk poet, hur de nu får använda den titeln

Dessa klassiker sitter Bonniers på rättigheterna för, de allra flesta och endast Ulysseus (nu märkligt nog kallad Odysseus) och nyversionen av Tolkien (där inte ens Vattnadal/Rivendell fick heta det längre = inte många köper den liksom nyversionen av Bibeln) har gjorts i nyversion med storsatsning

De flesta andra har Viktor Rydberg som översättare eller andra som förvisso är bra men det är ju gammalt ”Åsa Nisse språk” eller SF journalen om du förstår, Franz G Bengtsson gjorde Miltons Paradise Lost en gång i tiden och jag funderar fortfarande vad som stoppar en nyversion, kan det vara att rättigheterna liksom Julmusten är inlåsta någonstans

;)

(Nu tror jag att jag tog igen kommentarer för de senaste två månaderna)

Be well,
LPatrikWJ

#5 Monica on 04.26.09 at 22:41

Engelsmännen i all ära, men inte har de högre rondell-densitet än här i Mölndal?
Vi måste ha någon fullkomligt rondell-fixerad stadsplanerare i kommunhuset som promt behöver en cirkulationsplats i varje hörn av kommunen där två gator möts.
Vi har enfiliga, tvåfiliga, mångfiliga. T o m en helt kontraintuitiv trafikplats där man är fullkomligt borttappad om man försöker köra på känsla. Ska du åt väster: sväng åt öster osv. (Denna trafikplats har tydligen belönats med något slags europeiskt trafik-pris dessutom. Den motiveringen hade jag bra gärna velat läsa….)

#6 Badaren on 05.28.09 at 13:49

Hohooo!

Long time no see…

Leave a Comment