Julafton med Bodil Malmsten och Keith Jarrett

Julaftons eftermiddag tillbringar jag i bästa tänkbara sällskap: tre böcker av Bodil Malmsten, och alldeles strax ett progran i radions P1 om hur människor upplevt och blivit påverkade av Keith Jarretts skiva Kölnkonserten. Jag minns hur häpen och hänförd jag själv blev när jag hörde den musiken första gången, jag minns rummet och hela situationen hemma hos den kompis som spelade skivan för mig. Det finns något magiskt i musiken, som inte lämnar en oberörd.
Nu  har radioprogrammet redan hunnit börja, så jag lägger undan Malmstens ”Kom och hälsa på mig om tusen år” och citerar från Sveriges Radios hemsida om programmet kring Jarretts improviserade pianokonsert, som blivit en modern jazzklassiker:

”Om Keith Jarretts mest älskade pianoskiva och de minnen musiken väcker. Ett program av Anton Karis
Kölnkonserten har med åren blivit en hörnsten i miljoner skivsamlingar världen över. Den är, med sitt stilrena omslag, som gjord för att ligga framme – och spelas. Den har hörts genom sommaröppna fönster, människor har spelat den vid möten och avsked, till och med när barn blivit till. Ändå var det mycket nära att inspelningen aldrig ägt rum. Keith Jarrett var missnöjd med instrumentet…”

Efter programmet ska jag göra mig en Irish Coffee och spela min egen CD med Kölnkonserten, och bara njuta…
Om ni inte känner till Kölnkonserten kan ni förhoppningsvis höra programmet i efterhand på SR:s hemsida.
Jag önskar alla bloggvänner, vänner IRL och övriga besökare en Glad Julhelg, och Ett Riktigt Gott År 2010!
Vi ses igen… :-)

5 comments ↓

#1 Shirouz on 12.27.09 at 09:30

Låter som en skönt sätt att fira julen på, god fortsättning till dig och tack för att du tittade in hos mig. :)

#2 Kalle Byx on 12.27.09 at 11:31

Tack detsamma. Och vad du än gör, så fortsätt att njuta av Bodil, Jarrett och Irish. Du är värd det.

#3 Madonnan on 12.28.09 at 22:32

Hej,

Det ger en mkt avspänd och mysig bild av en Julafton och jag hoppas att resten av juldagarna har varit fina!

#4 stella sweden on 01.05.10 at 00:59

lyssnar på Adagio U nightwish som sparkat sin sångerska (shitt happens?) U litt annat när jag får tid mellan alla fester U älskade som besöker mig U tänk att jag fått lusten att blogga igen…bara TÄNK!
Puss!

#5 Agneta on 01.06.10 at 01:32

Låter som en mycket fin julafton. Jag gillar också Bodil och Keith. Hoppas nyårsaftonen också blev mysig. Själv ”firade” jag med seniorerna i fars seniorboende.
Nu är jag hemma och fryser. Men hos er är det väl ännu kallare.
Gott Nytt År !!!

Leave a Comment