Det fanns svindlande skönhet också, för WTC´s tvillingtorn…

Vi minns alla de fasansfulla scenerna som visades på teve för nio år sedan – gång på gång visades de under flera dygn: ett stort passagerarplan flög rakt in i World Trade Center’s ena tvillingtorn, och ett gigantisk eldklot slog ut på tornets motsatta sida. Och sedan – ännu mer ofattbart! – ytterligare ett plan, som flög rakt in i det andra tvilllingtornet. Tänker man på WTC´s båda tvillingtorn, så är det de synerna man ser för sitt inre öga.

Men nu ser jag något annat, något lika otroligt men utan död och förintelse, bara med fantastisk, svindlande skönhet:

På bilden syns den unge fransmannen Philippe Petit, när han den tidigt på morgonen den 7 augusti 1974 under 45 minuter dansade på lina fram och tillbaka mellan de båda tvillingtornen när de byggts till sin fulla höjd men var till stor del outhyrda och ännu inte helt färdigbyggda. Faktum är, att tvillingtornen var mycket kritiserade av både allmänhet och arkitekter – och en ekonomisk kollaps för hela projektet var mycket nära när Petits balanskonst väckte internationell beundran och gav enorm mediauppmärksamhet även för WTC.

Jag såg häromnatten en fascinerande (Oscarsvinnande) dokumentär om Petit och hans stora dröm, och om hur han (tillsammans med flera vänner) under flera år förberedde sig för sitt livs största prestation – samtidigt som tvillingtornen sakta tog fysisk gestalt på andra sidan Atlanten.

Här en länk så att ni kan läsa mer själva – annars hinner inte den här bloggposten publicerad innan 11 september är förbi!
DN fredag 10.9 2910 om dokumentärfilmen och om Petit – mycket välskrivet men inte så långt och utförligt.
Om man googlar på Philippe Petit resp Philippe Petit 1974 får man otroligt många resultat, även bilder, YouTubes och möjlighet att köpa dokumentärfilen ”Man on Wire” i en 20-dagarsversion.

1 comment so far ↓

#1 Susanne on 09.11.10 at 18:52

Ville se filmen här om kvällen men var för trött. I morgon söndag går den i repris på SVT1, kl. 12, och då ska jag nog hålla mig vaken.

Kom ju tillbaka från New York för tio dagar sedan så händelserna känns väldigt aktuella för mig.

Leave a Comment