Yangtorp – det nu så omskrivna…

I början av maj i år var jag på besök på Yangtorp, tillsammans med en stor grupp lokalboende. Master Marcus (som han insisterar på att bli tilltalad – ingen buddhistisk eller taoistisk ödmjukhet där, inte) ville göra PR för sitt tempel och sin verksamhet. Jag kom in bland de första, och Marcus såg att jag hade kamera och uttryckte inga invändningar mot mitt fotograferande, han ställde t o m upp framför kameran – men han tittade inte spontant in i min kamera:
Master Marcus visar Yangtorp

Det överväldigande stora lyxprojektet var inte färdigbyggd, och den ofärdiga plattläggningen gav ett intryck av att arbetarna gett sig av väldigt plötsligt. Längst bort syns en byggnadsdel som fortfarande bara var ett skelett:

Alltsammans var oerhört speciellt och Kinainspirerat, med lejonskulpturer och enorma urnor som – det medges :-)  – jag gärna haft vid min betydligt mer oansenliga boning…

…och jag undrade hur många miljoner som dittills lagts ner på all denna prakt, som väckte häpna kommentarer bland besökarna.
När alla begrundat detta sällsamma bygge, så fullständigt främmande där i den skånska bokskogen och med enebackar runt knuten, samlades de framför Master Marcus som höll ett utdraget föredrag om sitt liv, sin långa utbildning inom kinesisk medicin och qigong, sin enastående kompetens och hur han skapade Yangtorp för att bli ett österländskt andligt centrum:

Efter det segdragna föredraget fick vi gå omkring, äta eller ta en dyr fika i den tjusiga restaurangdelen, och titta in i några av de lyxladdade hotellrum som hunnit bli färdiga och inredda:

Tvättställen var de vackraste och lyxigast jag sett, och de tjusiga duscharna hade en mängd inbyggda massagemunstycken, och lokalbefolkningen utbrast viskande  ”Ååååh!” och ”Ooooh!” när vi tittade in i rummen.

Och jag kände ett naggande obehag vid åsynen av all denna oerhörda lyx, när jag tänkte på dem som byggt denna storhetsvansinniga anläggning – och jag mindes hur en av dem, en ung rumän, bodde medan han arbetade med att bygga Yangtorp:

Han hyrde ett oisolerat, fuktskadat uterum inom cykelavstånd från Yangtorp, och han hade varken dusch eller ens det enklaste tvättställ. Uterummet hade varken vatten eller avlopp. Han hade tillgång till ett gammalt kök i ett övergivet hus i närheten, och där fick han värma vatten på spisen och tvätta sig i köksvasken. Den enda lyx han hade var en ny kaffebryggare, och efter sina långa arbetsdagar lade han sig att sova i den smala soffan som fanns i det kalla lilla uterummet.

(Jag missade början av tidningarnas skriverier om Yangtorp och Abba-Fridas krav på 46 miljoner, så jag känner bara till vissa av de bilder som publicerats i pressen. Såvitt jag vet har de inte visat bilder från Yangtorps heliga innergård, som tillfälliga besökare normalt inte får se.  Jag har fler bilder från Yangtorp, men de här räcker väl för att ge en uppfattning om Master Marcus ”livsverk”, som han själv kallar det. )

10 comments ↓

#1 Kalle Byx on 10.25.10 at 17:47

Fint skrivet och fint bygge. Vill gärna se det. Tillsammans med dig.

#2 Ursula S. on 10.25.10 at 22:17

Hej, Kalle Byx, tack för kommentaren och för att du tycker det var fint skrivet! Själv är jag ganska nöjd med fotona, det var svårt att fota när allt var så vitt! Särskilt lejonskulpturen som ser in i kameran i förgrunden gillar jag – jag såg inte det lilla baby-lejonet (sittande på framtassen på det stora) förrän jag redigerade bilden i datorn!
I större storlek syns det också ganska tydligt en hel del små skavanker och sprickor på trappsteg, fasader och tak, så det är nog inte något kvalitetsbygge precis. Visst var det intressant att se – men jag mådde som sagt dåligt av vad jag visste om bakgrunden.
Undrar hur det ska bli efter konkursen…

#3 Badaren on 10.26.10 at 09:07

Man kan lugnt konstatera – att det finns folk till allt!

#4 Shirouz on 10.26.10 at 09:25

Jo tack. Det räcker väldigt gott för att få en uppfattning. Usch :(
För övrigt, gott att se att du skriver igen, hoppas du har det bra :)

#5 Ursula S. on 10.27.10 at 11:29

Badaren: Du brukar alltid ha rätt när du använder ditt favorituttryck – och sällan har det väl varit så magnifikt på sin plats som gällande Yangtorp, ur alla aspekter!

– – –

Shirouz: Roligt att du tittade in och kommenterade! :-)
Ja, gränslös vräkighet har aldrig varit min ”cup of tea”, det får mig att må illa – och inte bara för att jag inte har tillgång till 46 miljoner. Och den sista bilden är ju en intressant kontrast… Den gamla bonaden med sina kärleksfullt broderade ord är rörande i det kalla, fuktskadade uterummet, men så enkla inredningsdetaljer hade väl knappast Master Marcus uppskattat.
Jag blev svårt frostskadad i själen den 15 oktober, när vi hade minus 5 eller 6 grader på natten, så jag har behövt samla krafter till den här bloggposten ända sedan dess. Vi får se hur mycket jag känner för att skriva under de hemska mörka månader som förestår, men jag har iaf tidigare lovat en bild på rödblommig hästkastanj, så det måste jag hålla – snart! :-)
Allt gottt till dig, sköna Shirouz, jag tittar in snart!

#6 Shirouz on 11.01.10 at 09:41

Jaa, jag håller med, det är en skärande kontrast mellan de bägge!
Jag hoppas att du känner för att skriva något någon gång, nu när vi går in i de här månaderna, du lyser upp med det du skriver, ha det gott och sköt om dig.

#7 Eva on 11.14.10 at 18:07

Du är en fantastisk fotograf! Vilka bilder. Både på kastanjen, mullbärsträdet och det otroliga skrytbygget. Du borde verkligen få många jobb som frilansare.
Kram och ¡hasta pronto espero!

#8 Ninna on 10.20.12 at 08:39

Hej! Jag bor i Colorado i USA och hittade din blog när jag sökte på nätet om Frida och hennes tempel. Hade aldrig hört talas om det förut, men träffade Frida några gånger för flera år sedan. Jättetrevlig tjej, så jag är ledsen att hon har blivit utnyttjad av ett sådan skojare och monster som den där Master nånting verkar vara!
Ödmjuka människor i Asien är inte som han är! Jag tror inte ens att han studerade i Asien…
Kul att se dina underbara bilder och att läsa dina interessanta texter. Har du mer foton på bygget?
Adoptera ett lejon innan det försvinner!

#9 Staffan Humlebo on 06.21.16 at 11:48

Hej Ursula S. Är det min klasskamrat Ursula från Skövde 1965, Vasaskolan? Vore roligt i så fall. Och häftiga bilder du skapar ! Vore roligt med ett kort mail !

mvh Staffan

#10 Ursula S. on 07.13.16 at 13:43

Hej Staffan, och tack för berömmet om mina bilder från Yangtorp!
Tyvärr har jag aldrig bott i Skövde – bättre lycka nästa gång!

Leave a Comment