Yangtorp: marken gungar, konkursen snurrar allt närmare…

I dag ska jag citera ur en del tidningar, men först en bild som jag behandlat med flera olika förvrängningsfilter i Photoshop för att illustrera rubrikorden ”Marken gungar”… Jag tycker fotot blev riktigt snyggt – och visst ser bygget mer spännande ut så här…?
Marken gungar under Yangtorp

Ur Skånska Dagbladet 15.10:
”I mitten av september fattade Malmö tingsrätt beslut om en så kallad företagsrekonstruktion. Det betyder att en rekonstruktör går in för att försöka rädda företaget från konkurs. En företagsrekonstruktion ger även tillgång till den statliga lönegarantin. Sammanlagt får 15 av de anställda lön från staten under minst tre månader.
För att få genomföra en företagsrekonstruktion krävs att affärsidén är trovärdig och att det bedöms finnas möjlighet för företaget att komma på fötter igen.”
I en kommentar skriver signaturen Insider:  ”Enligt beslut i Malmö Tingsrätt idag den 11 oktober skall företagsrekonstruktionen i Swedish Medical Qigong AB och dess moderbolag upphöra omgående. Bolagen har själv anmält tidigare till Tingsrätten att de idag är på obestånd och inte kan betala sina lån eller sina leverantörer.
Förra året gjorde företaget bakom Yangtorp en förlust på 4,2 miljoner.

Men enligt uppgift i går, 25.10.10, håller restaurangen på Yangtorp fortfarande öppet på helgerna – men hur ska de anställda få sina löner, när företaget är på obestånd och inte längre omfattas av den statliga lönegarantin? Undrar jag!

Norra Skåne har pratat med flera anställda och har uppgifter som jag inte sett i övriga webbtidningar, beröm till dem för det! Under rubriken ”Personalen slog larm om arbetsförhållandena”  skriver Norra Skåne bl a:
”De anställda berättar att de inte fick ha någon kontakt med någon ur styrelsen. Men när de uppfattade att arbetsmiljön förvärrades valde de gå samman och kontakta Anni-Frid Reuss.
–En av de tidigare anställda skrev mejl där vi berättade om hur det stod till. Till svar fick vi att hon skulle kolla upp det, säger en av kvinnorna som berättar att flera av de anställda blivit väldigt illa berörda av behandlingen på Yangtorp, som de i vissa fall beskriver som rena mobbningen.”
(Jag har själv hört exempel på hur en ur personalen blev utskälld inför flera andra och som slutkläm blev uppsagd på fläcken.)
”Det är den värsta arbetsplats jag någonsin varit på. Allting byggde på en strikt hierarki där vi var längst ner och master var högst upp.
Så beskriver en av kvinnorna hur arbetsförhållandena på Yangtorp såg ut. Enligt dem var det i princip ingen som stannade mer än ett fåtal månader på företaget. När de började i januari var de 14 stycken, i dag är ingen av dessa 14 kvar.”

Ur Norra Skåne 17.10:
”Flera tidigare anställda på Yangtorp som kontaktat tidningen berättar om en värld där Marcus Bongart insisterade på att tilltalas som master och styrde sin anläggning med hård hand.
Redan tidigt fick de anställda reda på vilka som stod bakom företaget, men på grund av att dessa personer inte ville synas i offentligheten fick de anställda skriva på ett kontrakt där de lovade att inte berätta för någon om vad som hände på Yangtorp.
Det var på ett så kallat champagnemöte som de anställda fick möta den namnkunniga styrelsen. Alla utom Tomas Ledin, som var på turné, var närvarande, berättar de.
– Vi skulle tilltala Anni-Frid som prinsessan och hennes partner Henry Smith som lord eller sir, säger en av kvinnorna som tidningen träffat. Master krävde att det skulle vara så märkvärdigt, att vi skulle visa den största respekt för dessa människor.”
Enligt de tidigare anställda som Norra Skåne talat med sades det redan från början att ”Yangtorp skulle drivas som ett femstjärnigt lyxhotell med ambitionen att locka kändisar och människor med mycket pengar”.  Som exempel på lyxen nämnde en av de tidigare anställda att när de skulle köpa in 120 tallrikar till Yangtorp kunde de få kosta upp till 500 kronor per tallrik. ”Marcus Bongart hävdade redan första veckan att vi skulle komma med i Michelinguiden.

(Jag blir alldeles snurrig av alla motsägelsefulla uttalanden – inte minst säger Marcus Bongart emot sig själv vid olika tillfällen och i olika tidningar! Fotot nedan är taget på innergården, med byggnadsskelettet i bakgrunden, och jag har använt ett PS-filter som heter Polära koordinater, ffg.)
Men blir alldeles snurrig...

Sista gången Anni-Frid Reuss besökte Yangtorp gick tonerna höga, enligt den före detta personalen. Anni-Frid var inte nöjd med hur verksamheten sköttes och hur pengarna spenderades.
Marcus Bongart själv kommenterar bara:
”Jag är en kinesisk läkare och jag har som policy att aldrig avslöja vilka som kommer in på Yangtorp. Jag kan även säga att det aldrig varit min avsikt att göra Yangtorp till ett lyxhotell.”

SDS hade en väldigt positiv artikel om Yangtorp den 15 juli 2008, där man bl a kan läsa:
”En buddha inköpt på Bo Ohlsson i Tomelilla. Och en viss Master Marcus som utför healing. Allt sker i ett asiatiskt tempel i skogen utanför Hörby. Humbug? Nä, en exotisk oas där frid får råda.
Master Marcus heter Bongart i efternamn. på 1980-talet drev han en klinik i alternativ medicin i Vellinge. Så småningom for han till Kina och Tibet och utvecklade sitt yrke till att omfatta den kinesiska läkekonsten. För 800 spänn kan du nu få en diagnos, följd av lämplig behandling som akupunktur.”

I en stor artikel i SkD 16.4 i år, med rubriken ”Yangtorp slår upp dörrarna”, kan man läsa:
”Marcus Bongart säger sig inte veta hur mycket det kostar att bygga Yangtorp, som är skapat utifrån hans ritningar och visioner.
– Jag har inte råd med det så naturligtvis handlar det om lån. Ska man skapa något unikt så kostar det enormt mycket pengar.”
(Min kommentar: Helt obegripligt att ens lägga första stenen till ett jättebygge utan att ha välgrundade kalkyler över totalkostnaden!!! Och inte sjutton måste det kosta enormt mycket pengar att skapa något unikt – det vore väl en större utmaning och prestation att skapa något vackert och unikt med en liten men väl använd budget?)

Men enligt Expressen 13.10 säger Marcus Bongart själv att ”de 46 miljonerna har aldrig varit ett lån, utan ett sätt för Frida att stödja verksamheten.” Han menar att han och företaget blivit lurade och att sångerskan tänker bygga om Yangtorp till ett lyxhotell för att tjäna pengar.
”Men Anni-Frids advokat Carl-Gustaf Söder säger att du har skrivit på ett skuldebrev”, konfronterar Expressen Marcus Bongart – och på det svarar Master Marcus:
”Det finns en tvist om hur de har blivit påskrivna. Påskrifter har hamnat på papper utan att man känt till vad man skriver på. Vi har blivit lurade. Vi har inte haft något avtal om någon form av lån.”
Anni-Frids advokat Carl-Gustaf Söder kommenterar bara:
”Jag har reversen i min hand, så det är klart att de skrivit på reversen.
Deras invändning är enligt mig inte seriös.”

Till sist ett par kommentarer från juli 2008 från bloggen Sifu Henrik:
Postat av: P-O
Min mor bor brevid Yangtorp. En dag gick hon dit för att göra en hälsoundersökning, antagligen mest av nyfikenhet. Diagnosen min mor fick visade att hennes mjälte var ovän med hennes lever…
Postat av: Sifu Henrik
Vad skulle hon göra för att hennes organ skulle bli vänner igen?
Postat av: P-O
Min mor fick örtmedicin som skulle skapa harmoni mellan organen, om det hjälpte vet jag ej.

Ja, man kan spendera 800 kr på många olika sätt…
Eller, som min bloggvän Badaren brukar säga: ”Det finns folk till allt!”. Och Badaren har alltid rätt. ;-)

8 comments ↓

#1 Noa Bitt on 10.27.10 at 22:42

Kolla Swedish Medical Qigong på allabolag.se (2 bolag)
För övrigt är J:s Kölnkonsert helt lysande.

#2 Ursula S. on 10.29.10 at 00:18

Noa Bitt: Kollade redan för flera dagar sedan, men tack f tipset ändå! :-) Funderade på att kolla det mest anmärkningsvärda bolaget via UC, eftersom jag råkar veta en del ”insider-fakta”, men ag jvet varken om det ger så mkt mer info eller om jag kan tolka det rätt. Funderade även på senaste Årsredovisningen,d men jag vet inte hur mycket jag kan läsa ut av en årsreovisning eftersom jag är ovan vid dylika.

Blev väldigt glad att du också tycker Kölnkonserten är lysande, tack f a du berättade det! Hörde du den intressanta P1-dokumentären om Kölnkonserten? Olika människor berättade om sina upplevelser kring Kölnkonserten (ett ungt par hade t ex med sig konserten på band till BB – och babyn hade t o m koncipierats till tonerna av konserten! :-) Dokumentären fick pris och sändes därför i repris nyligen, du kan förmodligen hitta programmet på P1:s hemsida, jag tyckte det var mycket hörvärt. Minns hur starkt tagen jag själv blev när jag hörde Kölnkonserten första gången – trots att jag inte blev med barn till Jarretts fantastiska pianotoner …! ;-)

#3 Noa Bitt on 10.29.10 at 19:42

Ursula: Varmt tack för tipset om J-dokumentären. Har just lyssnat och återskapar några av mina första minnen när jag lyfte vinylskivan ur det vita fodralet. Tänkte redan för länge sedan att så hade Mark Rothko kanske låtit om han spelat piano och inte varit en gudabenådad konstnär med penslar som redskap.

I Årsredovisningen 2009 för Swedish Medical Qigong Investment AB står att bolaget har skulder på drygt 30 miljoner. Dessa är till Anni-frid Reuss och Henry W Smith. Under 2010 ökade lånen/skulderna till de belopp som redovisats i media. Dotterbolaget Sw Med Qigong AB går med mycket stor förlust i år och är på väg mot en konkurs inom några veckor. Marcus Bongart har inte lärt sig den visdom som nästan varje grässtrå vet; att när det blåser mycket ska man böja sig med vinden för att överleva. Stark vind och sanningar knäcker de som inte vill verklighet.

#4 Kalle Byx on 10.30.10 at 10:42

Fantastiska bilder. Men jag måste säga att jag har tappat lusten att besöka stället. Jag kanske ska lyssna på Kölnkonserten i stället. Trevligt att träffa fjärilen igen. Och hon som gömmer sig bakom den.

#5 Agneta on 11.01.10 at 01:53

Jag tycker också om dina foton. Roligt med lite nyheter från Sverige. Och de här var ju verkligen ”maffiga”. Och från Skånes mitt dessutom.
Fortsätt att komma med inlägg, jag väntar otåligt.

#6 Shirouz on 11.01.10 at 09:46

Bilderna var kanon!
Man blir ledsen i själen när man läser om det här och hur det verkar ha gått till.

#7 Ursula S. on 11.01.10 at 13:48

Noa Bitt: Tack för infon ur Årsredovisningen!
Mycket fint, det där att ”den visdom som nästan varje grässtrå vet; att när det blåser mycket ska man böja sig med vinden för att överleva.” Och att ”Stark vind och sanningar knäcker de som inte vill verklighet.” Låter som SANN österländsk visdom!
Men även moderbolaget, Investment AB, går väl i konkurs snart, en ansökan ligger ju redan i Mö Tingsrätt, inlämnad av Anni-Frid R. och bokhandlarsonen Smith.

Det finns ett gammalt svenskt (?) citat som säger att ”Män är som eken och kvinnor som gräset: Stormen knäcker eken, men gräset böjer sig för vinden och reser sig när den avtar”.

#8 Bella on 08.29.11 at 00:56

Här är mer att läsa:

http://www.skanskan.se/article/20110826/NYHETER/708269769/-/abba-frida-stoppar-taoistmunkens-affarer

och
http://www.skanskan.se/article/20110826/HORBY/110829817/-/viktig-delseger-for-abba-stjarna

och

http://kvp.expressen.se/1.2540267

Leave a Comment