Usel Norge-bevakning, SVT – men beröm till P1!

I går drabbades Oslo centrum av en fruktansvärd explosion, som totalt ödelade flera stora kvarter och däribland många regeringsbyggnader som inrymde viktiga departement. Radions P1 kom med sin första rapport ”inom en flash” efter explosionen, likaså var P1 mycket snabbt med nyheten om dödsskjutningarna på Utöya. Fördjupande rapportering och intervjuer med sakkunniga både på norska och svenska sidan Kölen gav en efterhand allt mer detaljerad verbal bild av det ofattbara som hänt. Den planerade eftermiddagstablån övergavs och även en stor del av P1-kvällen ägnades Norge.

Och hur mycket sände SVT, som ju efter World Trade Center-katastrofen sände fortlöpande i mer än ett dygn, även hela natten? I går flyttade SVT inte ens på en repris av Jane Austen’s ”Emma”, de hade Norge med bara som det första av flera inslag i de ordinarie nyheterna både på Ettan och Tvåan! Först när Tvåan avslutade sina kvällssändningar råkade jag höra speakern säga att Kunskapskanalen (eller om det var 24:an) sände norska televisionens direktsända, fortlöpande bevakning. Innan dess hade jag inte ens sett en sådan där löpande textremsa på röd botten, som de visar när allmänheten på någon stor eller liten ort ska delges akut samhällsinformation.
(Men ett otal gånger har SVT visat ett filmat inslag där president Obama på ett tidigt stadium uttalar sig om att vi måste samarbeta mot terrorister,  bl a genom underrättelseutbyte – ty i begynnelsen utgick väl alla politiker från att det var muslimska terroristceller som låg bakom. Hoppas någon talat om för presidenten vid det här laget att polisen anhållit en högerextremistisk, blond och helnorsk nationalist-gutt…)

Än en gång har det visat sig vilket överlägset snabbt nyhetsmedium radion är!

4 comments ↓

#1 Agneta on 07.28.11 at 02:47

Kul med nyheter från Sverige.
Själv lyssnar jag mycket på radio här, public service. Och naturligtvis pratades det om Norge, men kanske inte lika mycket som på P1.
Det beror förmodligen också på att jag inte har någon teve. Snart får jag titta på min fars teve.

#2 Kalle Byx on 07.28.11 at 15:33

Radio är bra. Fast jag vill gärna ha bilder. Var i Stockholm när det hände men det kändes som tragedin var närvarande överallt.

#3 Monica on 08.04.11 at 06:35

Radio är ettboslagbart nyhetsmedium. Dessutom slipper man se bilder som man inte mår bra av.

/Monica

#4 Bella on 08.16.11 at 01:06

Hör av dej till mig snarast
Tack på förhand

Leave a Comment