Svindlande balansgång mellan WTC’s båda torn 1974

Se något annat än 10-årsdagens outhärdligt långa sändning om de forna tvillingtornen – något lika otroligt men utan död och förintelse, bara med fantastisk, svindlande skönhet:

På videon syns den unge fransmannen Philippe Petit, när han tidigt på morgonen den 7 augusti 1974 under 45 minuter dansade på lina fram och tillbaka mellan de båda tvillingtornen när de byggts till sin fulla höjd men var till stor del outhyrda och ännu inte helt färdigbyggda. Faktum är att tvillingtornen var mycket kritiserade av både allmänhet och arkitekter, och en ekonomisk kollaps för hela projektet var mycket nära när Petits balanskonst väckte internationell beundran och gav enorm mediauppmärksamhet och reklam även för WTC.

Det tog Petit och hans närmaste vänner flera år att förbereda dansen mellan tornen, och de måste planera noga så att det kunde genomföras när tornen byggts till full höjd men innan det var för många som rörde sig i och kring byggnaderna.
Den vackra pianomusiken är Erik Satie’s Gymnopédie No.1.

3 comments ↓

#1 Kalle Byx on 09.12.11 at 09:57

Han var modig han. Jag har sett hela filmen också.

#2 Ursula S. on 09.12.11 at 14:15

Jag såg också hela filmen, när den gick på TV. Fantastiskt! Vilken målmedvetenhet, vilken planering, och – som du säger – vilket mod!!!
Jag får svindel bara jag ser scenerna filmade uppifrån och ner mot marken!

#3 Agneta on 09.19.11 at 02:27

Tänk vad de hittar på !
Fast visst, mellan Twin Towers, det är imponerande.
Nä, jag skulle inte kunna göra det, men idag har jag gjort klar den text jag inte trodde att jag skulle kunna göra heller. Vi har alla våra utmaningar.
Väljer vi?

Leave a Comment