Äntligen: Tomas Tranströmer!

STORM

Plötsligt möter vandraren här den gamla
jätteeken, likt en förstenad älg med
milsvid krona framför septemberhavets
………………………… svartgröna fästning.

Nordlig storm. Det är i den tid när rönnbärs-
klasar mognar. Vaken i mörkret hör man
stjärnbilderna stampa i sina spiltor
………………………….högt över trädet.

Äntligen vågade Svenska Akademin ge Nobelpriset i litteratur till den underbare poeten Tomas Tranströmer – äntligen! Jag blev så lycklig och rörd när jag hörde Peter Englund tillkännage det, inget Nobelpris har engagerat mig så djupt och gjort mig så innerligt glad!
Tranströmers dikt ovan svävar ofta genom mitt huvud när jag ljumma sensommarkvällar sitter på yttertappan och njuter av tystaden – och jag tittar upp på stjärnhimlen och hör svagt, svagt det avlägsna ljudet av hovar som stampar i mörkret…

(Skrivpuff 6.10: Skriv om att engagera. Men detta skulle jag skrivit om i vilket fall som helst, eftersom jag bubblar av glädje över att en fantastisk poet äntligen fått den höga erkänsla som han förtjänar. Den allra högsta erkänslan har han dock redan fått – oräkneliga läsare världen över i flera decennier, översatt till mer än 60 språk!)

STORM

Plötsligt möter vandraren här den gamla
jätteeken, likt en förstenad älg med
milsvid krona framför septemberhavets
…………………….. svartgröna fästning.

Nordlig storm. Det är i den tid när rönnbärs-
klasar mognar. Vaken i mörkret hör man
stjärnbilderna stampa i sina spiltor
…………………….. högt över trädet.

Äntligen vågade Svenska Akademin ge Nobelpriset i litteratur till den underbare poeten Tomas Tranströmer – äntligen! Jag blev så lycklig och rörd när jag hörde Peter Englund tillkännage det, inget Nobelpris har engagerat mig så djupt och gjort mig så innerligt glad.
Dikten ovan svävar ofta genom mitt huvud när jag ljumma sensommarkvällar sitter på yttertappan och njuter av tystaden – och jag tittar upp på stjärnhimlen och hör svagt, svagt ljudet av otåliga hovar som stampar i mörkret…

(Skrivpuff

4 comments ↓

#1 Maria Vernersson on 10.07.11 at 17:33

Det där är ju också favvodikten!

#2 Kalle Byx on 10.10.11 at 14:02

Vågar knappt säga det men jag tycker Tranströmer är svår. För mycket natur, för många metaforer. Så. Nu är det sagt.

#3 Kalle Byx on 10.27.11 at 10:30

Tack för kommentarer på min blogg. Synd att du inte kan släppa S:t Petri för Skrivpuff är ett bra sätt att få inspiration från tycker jag.

#4 Kalle Byx on 10.28.11 at 17:09

Hej. Du har fått en award från mig.

Leave a Comment