Fascinerande naturdrama inför webkamera, live!

Natur & Trädgårds hemsida kan man just nu se koltrastungar kläckas, inför en webkamera som filmar boet dygnet runt – fascinerande! I skrivande stund har två ungar kläckts, och en tredje håller på att picka sig ut. Men jag blir orolig över att inte honan är där och värmer de nästan nakna små stackarna. Är hon och hämtar mat just nu?
I går var honan orolig, reste sig ofta, pickade litet på de fyra blågröna äggen, vände dem – och jag tänkte att nu är det nog kläckning på gång, och jag hade rätt! Har sett många dvärghönskycklingar kläckas, och sista 1-2 dygnen före kläckningen kan man höra kycklingarna pipa inuti äggen, och hönan svarar med ett speciellt, mjukt och lågt  kluckande. Det är naturens underbara sätt att se till att mor och barn känner igen varandras röster redan när kycklingarna kläcks.
Åh, nu är koltrasthonan gudskelov tillbaka, och ungarna kan värma sig i hennes mjuka magdun – så lättad jag känner mig!
Det ska bli spännande att följa ungarnas utveckling, jag fortsätter att kolla websändningen det första jag gör och det sista jag gör under min vakna tid – och många gånger dessemellan!
Uppdaterat kl 10.05: just nu håller den tredje ungen på att kravla sig ur sitt skal, för  bara en stund sedan hade den bara pickat ett hål! När den krupit ur skalet helt kommer honan att kasta bort skaldelarna, så att ungarna får bättre plats. Nu är det bara ett ägg kvar som ska kläckas…
Uppdaterat kl 10.22: Oj, nu har koltrastpappan kommit på besök i boet, minsann! Jag såg ett vidöppet, gulkantat gap på en av ungarna, och det verkade som om koltrasthanen stoppade något i näbben på ungen – än så länge funkar allt som det ska! Kanske var honan iväg nyss för att ta maken i näbben och säga att nu fick han sluta med att dra omkring med kompisarna och ta på sig det ansvar och de plikter som följer med att bli far?

P.S. Natur & Trädgård ger ut en läsvärd tidskrift fyra gånger per år, med många fina foton och intressanta artiklar om de mest skilda ämnen inom områdena natur och, framför allt, trädgård. Tidskriften är i drygt A5-format, tryckt på stadigt papper och är mer en tunn liten bok än en vanlig tidning. En årgång Natur & Trädgård innehåller mycket kunskap och inspiration för trädgårdsägaren! Även hemsidan inehåller mycket läsvärt och uppdateras generöst. Just nu kan man bl a läsa om nematodbekämpning av mördarsniglar, om jordgubbsodling på sandbädd och en mycket läsvärd och matnyttig artikel om fågelmatning…

2 comments ↓

#1 Kalle Byx on 05.11.12 at 15:17

Har tipsat Lasse.

#2 Agneta on 05.21.12 at 02:03

Det låter väldigt intressant med Natur och trädgårds hemsida och koltrastungarna. Jag har inte tittat in än, men kommer att göra det.
Hoppas inte hela härligheten flyter iväg bara, för här bara regnar det och regnar. Och då vill jag bara sova.
Jag hinner faktiskt inte med mycket mer än att sova.

Leave a Comment