Tillökning i familjen…

I natt började kläckningen av en liten hög pantersnigelägg, 22 dagar efter att de lades. I morse såg jag tre småttingar krypa omkring bland äggen, och ner i den porösa torvmullen i botten på den lilla burken jag flyttat äggen till. Ett par timmar senare var de plötsligt fyra – eller nej, kanske fem? Litet svårt att räkna små varelser, knappt en cm långa och nästan helt genomskinliga, när de dyker ner på ett ställe och sedan dyker upp på ett annat…
Nyss såg jag att ett par ägg till verkade vara på gång att kläckas, jag använder min urmakarlupp för att kunna se närmare. Jag har lagt in en pytteliten bit gurkskiva, plus ett par små bitar av det uppblötta kattfoder som pantersniglarna brukar gilla. Hittills har de ignorerat frestelserna – de hittar fortfarande litet att äta inuti de kläckta, tomma äggen – men så fort de smakat av kattfodret kan jag se det som röda prickar inuti de genomskinliga bebisarna!

8 comments ↓

#1 Kalle Byx on 08.07.12 at 14:27

Stort grattis!

#2 Ursula S. on 08.07.12 at 15:06

Tack, Kalle Byx! Och jisses så snabb du var med kommentaren1

#3 Agneta on 09.02.12 at 00:36

Nä, jag tycker inte att du är knäpp med dina sniglar. Jag tycker att det verkar intressant.
Önskar att jag hade haft något liknande att berätta om, men jag har bara illa skötta och förvuxna krukväxter. Men visst, det är bättre än ingenting

#4 Ursula S. on 09.02.12 at 11:03

Agneta: Så glad jag att du inte tycker mitt sniglande är knäppt! Vissa människor tittar konstigt på mig när jag säger att jag studerar mördarsniglar och andra sniglar, och har dem som husdjur…
Du kanske kan hitta några sniglar eller snäckor i Bois de Bologne…? :-) De finns ju faktiskt överallt. Och egentligen är nog sniglar mer lättskötta än många krukväxter…
Ha det gott, hoppas det blir en varm, skön höst både i Paris och i Skåne!

#5 Jonathan on 09.02.12 at 17:35

Vad roligt att du lyckats odla dem!

Jag skulle själv vilja ha några pantersniglar i trädgården.
Kan du tänka dig att skicka några? Jag ersätter dig naturligtvis.

Vänliga hälsningar

#6 Ursula S. on 10.01.12 at 17:42

Jonathan: Så roligt att du vill ha pantersniglar! Tyvärr har jag själv så få nu, så jag vill inte avvara någon.
Hör dig för med andra trädgårdsägare, många vet inte att de där konstigt fläckiga varelserna är ofarliga sniglar, och det finns tyvärr många som har ihjäl ALLA sniglar i tron att alla är mördarsniglar – förfärande, och tragiskt för pantrarna!
Men kanske har du pantrar, men har inte upptäckt dem? De gömmer sig under dygnets ljusa timmar. Lägg ut halverade gurkskivor när det blivit mörkt, och kolla dem med täta mellanrum. Mördarsniglar tycker också om gurka, så om inte annat kan du fånga dem…

#7 Christina on 05.28.16 at 09:18

Äter mördarsniglar också gurkor?
Vad heter bok som du skriver om Pantersniglar om den har kommit ut på marknaden?

#8 Ursula S. on 07.05.16 at 23:45

Ja, mördarsniglar gillar också gurkskivor, men de kryper fram tidigare på kvällen än pantrarna. Jag dräper mördarniglarna snabbt och smärtfritt med en flat sten – och när pantrarna sedan kommer så äter de gärna upp de döda mördarsniglarna, och städar fint!

Leave a Comment