Ko-stölden på väg att klaras upp?

Den famösa stölden av 69 kor, som försvann natten innan de skulle till slakteriet, kan vara på väg att klaras upp av Sörmlandspolisen, enligt ett kort nyhetstelegram i går…
Redan när bonden berättade om hur han på morgonen upptäckte att alla korna var borta reagerade jag starkt på en sak som han sa:
”Jag hade tittat till dem bara 4 timmar tidigare.”
Jag vet ingen bonde som går ut i lagården mitt i natten, om där inte finns någon ko som är på väg att kalva. Och det kan det ju rimligtvis inte funnits bland slaktkorna. Repliken var misstänkt, i mina ko-erfarna öron, och jag tänkte genast att det var underligt att de försvann just natten innan de skulle hämtas till slakt. Det måste ha gjorts av någon eller några som visste att de skulle iväg till slakt just den dagen.
Min förste misstänkte var förstås bonden själv, med hjälp av några ko-vana kumpaner,  eller möjligen personer från slakteriet.
Att lasta så många fullvuxna nötkreatur tar sin tid, och två kreatursbilar med var sitt släp passerar man nog inte nattetid utan att någon märkt det, åtminstone inte stöldgårdens närhet. Och inte i mottagargårdens närhet heller.
Och vart fördes alla dessa kor? Kanske ut ur Sverige, eller till ett diskret lokaliserat litet slakteri med möjlighet att hysa korna några dagar tills alla var slaktade.
Och om de slaktats i Sverige – vart har då allt köttet tagit vägen? Det krävs mååånga stora frysboxar för att hysa allt köttet från den ko-hjorden! Kanske har köttet hämtats av olika restauranger, eller körts i frysbilar till annat land.
Och vart har i så fall allt slaktavfallet tagit vägen? Det blir mycket slaktavfall efter 69 kor!
Om bonden själv var inblandad, kanske för att få ut försäkringspengar förutom slaktpriset, så gjorde han en stor miss när han kontaktade Leif  G W Persson ”för att få Leif G W Perssons hjälp”. Antingen ville han framstå i oskyldig dager, eller kände sig så säker att han var övermodig, eller så insåg han inte Leif G W:s skicklighet även på området boskapsstöld.
Mitt tips är att korna fördes levande ut ur Sverige, eller blev slaktade ganska omgående och att köttet sedan såldes direkt till restauranger eller storkök, eller till livsmedelsföretag i eller utanför Sverige. Eller till alla fyra grupperna.
Det ska bli spännande att ta del av upplösningen på Sveriges största boskapsstöld!

P.S. I förra veckans avsnitt av teveprogrammet ”Veckans brott” skrev Leif G W Persson ner sin uttänkta lösning på kostölden, lade lösningen i ett kuvert och slickade igen kuvertet. Det ska öppnas när polisen presenterat sin lösning, eller när åklagaren slagit till. Jag är säker på att Leif G W prickat rätt!

1 comment so far ↓

#1 Kalle Byx on 02.14.13 at 16:51

Stackars kossor som blir uppätna tänker jag när de kunde fått gå där och idissla och njuta av livet.

Leave a Comment