Yangtorp sålt, styrs av Bongart IGEN!

Nu är Yangtorp äntligen sålt – till en stiftelse som kontrolleras av Marcus Bongart! Samme man, alltså, som drev det i konkurs hösten 2011 – med skulder på uppemot 50 miljoner.
Enligt en talesman för stiftelsen har de betalat ca 4 miljoner i inköpssumma för Yangtorp i dess nuvarande, ofärdiga, fuskbyggda vatten- och fuktskadade skick, och berövat sina koppartak av tjuvar medan det stod tomt och övergivet. Enligt stiftelsens talesman Ulf Åberg krävs det 10-15 miljoner och ca 1 år för att åtgärda alla fel, brister och skador (sagt i telefonintervju med Sydnytt på Askonsdagen).

266293

Foto och copyright © Christian Andersson,. som generöst låtit mig använda bilden, liksom bilden nedan – tack, Christian! Klicka på bilden, om du vill se fler av Christians bilder från Yangtorp!

 

Ovan syns det som var begynnelsen av Yangtorp: överdelen av gaveln på den gamla skolan i Jönstorp, som blev helt inbyggd i ”templet Yangtorp”.
Nedan en interiörbild från ett översvämmat stort, ofärdigt rum. Det har regnat in och ”allting flyter”, som Herakleitos skrev – ”panta rei”.

”Allting flyter” är hämtat ur Herakleitos autentiska sats: ”Man kan inte två gånger stiga ner i samma flod. I samma vatten stiger vi och stiger vi icke, det är vi och det är icke vi”
Denna sats är nog bland de mest kända satserna tillsammans med läran om motsatsernas förening. Med satsen menar Herakleitos att allting ständigt förändras, men de håller sig fortfarande inom sina mått, och är på så sätt konstanta, samtidigt som de är föränderliga.
I och med att man sätter sin fot i vattnet har det förändrats, vattnet som floden bestod av har runnit längre ner i floden. (Källa: Wikipedia)

266288

Foto och copyright © Christian Andersson. Klicka på bilden, om du vill se fler av Christians bilder från det förfallna Yangtorp!

Dock har jag svårt att tro att herr Bongart har förändrats, och jag vet att jag inte är ensam om att befara fler konkurser så länge Bongart är inblandad – spåren förskräcker! (Och där fick jag dessutom in mitt lilla favoritord ”dock”, alltför bortglömt numera.)

5 comments ↓

#1 Agneta on 03.30.13 at 02:16

Det där med Yangtorp verkar spännande. Du faar rapportera mer saa att vi i förskingringen ocksaa kan följa med.

#2 Kalle Byx on 03.30.13 at 12:47

Alla lämnar vi avtryck men på olika sätt.

#3 Ursula S. on 03.30.13 at 18:19

Agneta: Numera tycker jag att Yangtorp är mer deprimerande än spännande, med tanke på alla som gått miste om betalningen för vad de tillfört vid bygget. Men det kunde ha blivit spännande, om det skötts på ett kompetent och hederligt sätt. Och det är sorgligt att se hur oerhört mycket det förfallit – jag har svårt att tro att det går att sätta alltsammans i stånd igen för ”bara” 10-15 miljoner…

– – –

Kalle Byx: Ett större och mer avskräckande avtryck än Yangtorp i dess nuvarande skick har jag svårt att tänka mig, i fredstider.
Det märkliga är att jag vid mitt besök där våren 2010 genast fick en känsla av att det inte stod rätt till, och att Master Marcus inte var en människa som jag skulle ha lånat ut ens en hundring till – än mindre tiotals miljoner och omhändertagandet av Yangtorp…

#4 Stanley on 09.19.14 at 22:46

Marek Bongart en gammal skojare med kriminell bakgrund….

#5 Henric on 02.20.16 at 16:52

Jag är en av dom drabbade.

Marcus hotade mig med fysisk våld i form av en yxa.

Mår fortfarende dårlig över att han fick som han ville ha det och inser att allt var planerad från början – kallt och cynisk!

Leave a Comment