Titta… – mördarsniglarna är här!

Mördarsniglarna har dykt upp igen, efter en längre tids nära-döden-upplevelser för dem under vårtorkan… Regnet räddade många av de små snigelbebisarna, som kläcktes i höstas och har överlevt vintern i små hålrum i jorden, eller inkrupna bland plantrötter och brädbråte i trädgården.
Vårtorkan är sniglarnas farligaste fiende, så vattna inte i trädgården om det inte är absolut nödvändigt för att rädda favoritplantor! Och punktvattna då på morgonen, så att så mycket vatten som möjligt är uppsuget i god tid innan kvällen.
Mindre växter kan man plantera i krukor, för att kunna flytta upp plantorna på hyllor eller bord så länge vattningsbehov finns.
Men de flesta plantor klarar sig utan vattning mycket längre än man tror – frf a om man lyckas behärska sin vattningsdrift!
Att smådutta vatten i rabatterna är att skämma bort växterna och hindrar dem att skicka rötter djupare ner i jorden. Och att vattna gräset är rena snigelfrämjandet, gräset repar sig alltid om det inte är alldeles, alldeles nygrott.
Håll huvudet kallt och trädgården torr, om du vill minska snigelbeståndet i din trädgård under torrperioder!
Skriv gärna en kommentar med en snigelrapport från trakten där du bor – tack på förhand!

4 comments ↓

#1 Kalle Byx on 05.25.13 at 13:44

Inga mördar än så länge trots obändig vattningsdrift.

#2 Agneta on 05.31.13 at 02:03

Här skulle det vara svårt att hålla trädgården torr. Det regnar ju stup i ett. Blir det någon sommar i år?

#3 Maria on 06.10.13 at 22:38

Ännu inga mördarsniglar i sikte i min trädgård på Lindholmen i Göteborg. Håller tummarna för att den långa, torra och kalla vintern/våren knäckte dem.

#4 Anita on 09.27.13 at 10:25

Hej Ursula!

Tack för din långa innehållsrika kommentar hos mig på mitt inlägg om ”effektivt snigelstopp”. Det var mycket intressant läsning må jag säga och det var extra intressant att höra att du håller på att skriva en bok om sniglar. Jag har också misstänkt att det där med att en snigel kan ge upphov till 400 nya inte stämmer. Under flera år nu har jag knappt haft några mördarsniglar alls längre. I år kan det ju bero mycket på den torra sommaren men förra året var det långtifrån torrt och då hittade jag bara ca 10 st på hela sommaren.

En annan intressant sak var det där med de genomskinliga äggen. Det har man ju ofta hört, att mördarsnigelns ägg först är genomskinliga innan dom blir vita. Jag skulle bli väldigt glad om jag hittade några genomskinliga ägg och det skulle ge upphov till pantersniglar för dom är verkligen vackra.

Ha det så bra och lycka till med boken. Hör gärna av dig när den blir klar. Den låter intressant.

/Anita

Leave a Comment