Första frostnatten förbi…

Det har varit väldigt nära tidigare, men hållit sig någon tiondel över noll. Jag håller noga koll på SMHI:s site, där man kan ställa in på sin egen ort, och den uppdateras flera gånger per dygn – från före 8 på morgonen till midnatt. I flera dygn nu har jag på 10-dygnsprognosen sett att det skulle bli ett par minusgrader natten till i morgon, men häromdagen hade frosten blivit tidigarelagd ett dygn och minskat till bara en minusgrad. Och därefter mellan plus 5 och plus 12 i nio dygn framåt.

Men i går kväll vid 23-tiden visade termometern på min yttertrappa minus 3, så jag började bära in krukor. Jag skulle inte orka/hinna med alla, så jag valde de som var svårast att ersätta med nyköpta, och dem som jag är mest förtjust i. Jag satte in krukor i hallen, i källaren och i garaget, sammanlagt ett par dussin. De i stora krukor orkade jag inte ge mig på, så mina änglatrumpeter fick stå kvar ute… De har inte blommat i år, och har inte ens blomknoppar, och egentligen hade jag lovat mig själv att inte köpa nya, men så sålde de jättebilliga (men små) änglatrumpeter på Netto i våras, och jag föll för frestelsen…

Olika sorter av fuchsior har olika frosttålighet, det finns t o m fuchsior som är vinterhärdiga nedgrävda lätt jord i zon I, kanske zon II, men sådana har jag inte. Men det är skillnad även på de förädlade sorterna. När jag bar in fuchsiorna såg jag att vissa redan får aningen slokande blad, medan andra såg pigga och spänstiga ut.
Fuchsior som har vedartad stam överlever en lätt frost, men alla blommor och gröna blad (och vid hårdare frost även gröna stjälkar) brukar vissna – men man behöver alltså inte ge upp om själva plantan, de skjuter nya skott när temperaturen blir snällare och ljuset börjar återvända! Fuchsior, i a f de flesta sorter, är väldigt tåliga, den största faran för dem är övervattning under vinterförvaringen. När de tappat sina blad behöver de ju inget vatten!

Jag har inte vågat gå ut och kolla hur de ute-nattade klarat sig, men änglatrumpeterna står säkert med slokande blad. Men det kan hända att även de har livet i behåll, om det inte blev ännu kallare under nattens och morgonens lopp.

P.S. kl 13:  Styrkt av en kopp kaffe har jag varit ute och kollat läget: Änglatrumpeternas stora blad hänger som gröna trasor, och de förvedade fuchsior som stod ute har fått frostskador på blommorna och bladen. Blommorna kommer att falla, men kanske kommer en del blad att överleva.
Och de stora hortensiorna ser glada och pigga ut!
Det var nog flera minusgrader i morse än i går kväll – ”Minns att just i soluppgången är gryningen som kallast – men så begynner fågelsången. ” (Svensk diktare, minns inte vem.)

5 comments ↓

#1 Ursula S. on 10.19.13 at 12:25

Hej, Kalle Byx! Det råkade bli en trippel i allitteration, alldeles av sig själv…

#2 Kalle Byx on 10.19.13 at 12:58

Trippelallitteration. Inte dåligt. Och du. Man kanske kan virka små västar till dem. Blommorna.

#3 Ursula S. on 10.19.13 at 13:16

Det blir till att virka, då! :-)
Det där med allitteration är inget jag planerar, det bara blir så. Kanske är det genetiskt?
Men jag har alltid gillat det. Kanske är det Tegnérs fel – ”Sitter i högen
högättad hövding”… minns jag bl a från skolan.

#4 Agneta on 10.20.13 at 17:44

Vilket jobb du har med dina plantor ! Så omtänksam är inte jag mot mina. Fast visst de står inne året om, och vet inte alltid vad det är för årstid.
Här är frosten en bit bort, långt bort hoppas jag. Just nu åskar det.

#5 eva on 10.21.13 at 12:51

Vi har bara haft en endaste frostnatt. Tack för din detaljerade beskrivning av hur man sköter fuchsior. Jag gav en till Martina, Marpes sambo. Hon mindes sin mormor som blev arg när Martina knäppte knopparna med fingrarna framåt våren för hon tyckte att det kändes så mysigt.
Igår hade vi smällebärskrig ute på gräsmattan med Marpe, barnbarn, grannar och deras barn. Kul.
Jag är nog inte så litterär. Märkte inte ens alliterationen…

Leave a Comment