Farlig förbindelse…


mellan den svenska snigelvärldens jätte – en fullvuxen, nästan 20 cm lång pantersnigel – och en liten, tunn masksnigel. Både pantersniglar och masksniglar tillhör f ö familjen  kölsniglar. (Mördarsniglar räknas till skogssniglarna.)
Pantersniglar lever på vissna och multnande växter, så jag hade lagt in en näve vissna löv till den. Dels äter den av löven, dels ligger den gärna och sover inne bland dem.
Plötsligt kom det en spöklik, tunn liten vit varelse krypande, nästan rinnande,  ut från lövhögen – jag hade aldrig sett något liknande och trodde först att det var en mask! Men den hade ju tydliga antenner och var uppenbarligen en snigel, om ock en mycket liten sådan. Lyckligtvis hade jag kameran till hands och satte den genast i beredskap.
Jag bävade när den lilla masksnigeln oförskräckt skyndade rakt fram mot pantersnigeln, som var vaken och hade ögonantennerna på skaft.
Masksnigeln kröp alldele framför munnen på pantersnigeln, och…
Vad tror ni hände…?

3 comments ↓

#1 Agneta on 11.24.13 at 21:17

Jag tror inte att han åt upp honom. Fast det var en blek liten fladdrig sak.

#2 Helen on 09.21.14 at 15:28

Hej!
Min son är snigeltokig och har pantersniglar som husdjur, vi har fått ägg och undrar om du har lite tips..undrar också om man kan dem inne över vintern?

#3 Christina on 05.28.16 at 08:53

Ja, vad hände det?
Intressant att Pantersniglar ska vi vara rädd om!

Leave a Comment