Fram för bandvagnar och värnplikt!

Förr togs militära bandvagnar till hjälp för att undsätta människor i snönöd, inte minst på skånska Österlen och Söderslätt. Jag hyser en viss kärlek till dessa fula men effektiva militärfordon,  som gungade fram klumpigt men obevekligt markvinnande och utan att låta sig hejdas av vare sig himmelsk nedkomst eller elaka vindar.  Vart har alla dessa fantastiska fordon tagit vägen???
Bandvagnarna gav en känsla av orubblig folkhemstrygghet – vi såg att vår svenska Försvarsmakt alltid var redo till vårt försvar, inte bara mot yttre fiendemakter utan även mot elakartade vädermakter. Sveriges försvar var gott, det kände man tveklöst. Skånska snövintrar kräva dessa fordon!

Och när de ändå är igång kan de återinföra en moderniserad form av den allmänna värnplikten, det skulle minska ungdomsarbetslösheten och sätta hyfs på ouppfostrade slynglar som varken lärt sig respekt för föräldrar eller lärare. Det skulle vara betydligt mer konstruktivt än alla käcka jobb-coacher och Fas3-påhitt! Varför har ingen politiker föreslagit återinförande av värnplikten, i stället för att slänga ut miljarder på JAS-plan som bara, och möjligtvis,  lyfter under kontorstid???
Om ni tycker det här verkar delvis välbekant, så kan ni ha läst mitt inlägg från 21 december 2009, som jag lånat delar av. Fast jag skrev roligare den gången, tycker jag själv åtminstone…

3 comments ↓

#1 Kalle Byx on 02.01.14 at 09:02

Njae… Och så funderar jag lite över hur respektfulla nämnda föräldrar och lärare är. Egentligen.

#2 Agneta on 03.02.14 at 02:44

Bandvagnar låter förvisso förtoendeingivande, åtminstone om de är från rätt sida.
Men värnplikt, nej. Och slyngelvärnplikt skulle väl militären aldrig gå med på. Skulle flickorna också skickas ut i värnplikt?

#3 Ursula S. on 02.28.18 at 18:26

Nu har ju värnplikten återinförts, i någon liten mån, och kvinnor kan också göra värnplikt.
Det var ju helkorkat att avskaffa värnpliktenen – vad tänkte egentligen makthavarna på, när de tog det beslutet? (Hur makthavare tänker har man ju f. ö. undrat över väldigt många gånger…)

Leave a Comment