Mördarsniglar begår självmord

Den senaste tidens torra hetta har gått hårt åt min astma, och jag längtar efter 18-20 grader och vackra slöjmoln på himlen emellanåt… Och jag är inte ensam om min värmeskygghet och längtan efter måttligare väder – för många medmänniskor, många växter och alla sniglar känns det som att nu får det vara nog!
Hittade en drunknad mördarsnigel i vattenkannan, när jag skulle vattna de flämtande fuchsiorna på yttertrappan. Den flöt där överst på vattnet, på rygg och helt uppgiven, det kunde nästan ha legat en avskedslapp på den ljusa magen:

Jag har fått nog nu! Livet känns bara för hemskt, och snart blir det vinter och jag dör ändå, detta är en förfärligt planet att leva på – bättre att dränka sig än att sakta torka ihjäl, eller förgiftas av snigelpellets, eller bli brutalt sönderklippt när man bara vill ut och äta en enkel middag på maskrosor och pingstliljeblad…”
Jag kände ett styng av medlidande, en svag ömhet för denna plågade varelse som trots allt är en del av Naturen…

Men på min höga yttertrappa har jag en låg, vid skål med vatten för mina omhuldade pantersniglar, för jag vill absolut inte hitta drunknade pantersniglar i min vattenkanna! Och på kvällarna lägger jag ut halverade skivor av slanggurka på trappan, och när det mörknar kan jag sitta med en ficklampa och studera pantrarna när de nöjt äter de mjuka kärnhusen i gurkskivorna…

P.S. Har även tidigare hittat mördarsniglar som dränkt sig i hinkar med vatten. D.S.

3 comments ↓

#1 Kalle Byx on 06.10.16 at 07:33

Ömsint text.

#2 Sara Sälström on 07.24.16 at 16:28

Hej! Jag är också en stor fan av pantersniglar, och jag gör allt för att de ska trivas i min koloniträdgård. Mördarsnigeln åsamkar jag dock skyndsammast akut personlighetsklyvning (med vass sax!) så fort jag stöter på den.

Men jag har ett problem: hur ser jag skillnad på deras ägg? Har fått för mig att mördarsnigelns är vitgrå och panterns mera genomskinliga, men vågar inte trycka sönder de vitgrå av rädsla för att det kan vara panteravkomma. Finns det något stensäkert kännetecken?

Nu har vi bevittnat fantastisk pantersnigelparning högt uppe i terrasstaks-pelaren och jag hoppas snart på tillökning. :-)

#3 Ursula S. on 07.27.16 at 16:29

Hej Sara, och tack för att du gillar och gynnar pantersniglarna, det gör mig mycket glad.
Och grattis till panterparningen, det är en sällsam och vacker syn!
”Akut personlighetsklyvning”, det var ett roligt uttryck 😁 Men jag hoppas att du klyver precis bakom huvudet, för om man klipper dem på mitten tar det tid innan de dör – de kan t o m krypa med bara framkroppen… Själv lägger jag dem på hårt underlag (om de inte redan kryper på ett) och dräper dem med ett hårt slag medm en flat sten som krossar hela snigeln, inkl huvudet. Och sedan kommer pantrarna och städar, och äter upp dem…

Leave a Comment