Så här ser mördarsnigelägg ut!

Nu börjar det bli dags att leta snigelägg! Men var noga med att ta bort rätt ägg – pantersnigelns ägg ska du vara rädd om, för pantersnigrln gör ingen skada i trädgården, tvärtom äter den mördarsnigelns ägg!

Så här ser den spanska skogssnigeln – ”mördarsnigeln” – ut när den lägger ägg: 

"Mördarsnigel" lägger ägg!

”Mördarsnigel” lägger ägg!

Äggen är vita – om du läst något annat, någon annanstans – så är det FEL!!! Jag har bevittnat, och fotograferat, ca ett dussin mördarsniglar när de lägger ägg, och äggen är vita redan när de  kommer ut ur snigeln! Diametern är 2,5- 3 cm.

Hittar du genomskinliga, blanka ägg som är ca 3,5 cm i diameter är det pantersnigelägg, och dem ska du vara rädd om! Jag har fått många pantersniglar runt mitt hus de senaste åren – och samtidigt har mördarsniglarna minskat märkbart i antal! Jag tror att pantersniglar äter mördarsnigelns ägg, när de hittar dem. Och pantersniglar gör ingen skada, de äter bara vissna växter. Var rädd om dem!

4 comments ↓

#1 Kalle Byx on 07.29.16 at 09:12

Intressant. Fantastisk bild!

#2 Linn on 09.02.16 at 20:41

Hej! Jag älskar dina texter om pantrarna! Jag har nyligen upptäckt denna fantastiska och häftiga snigel. För någon vecka sen upptäckte vi att ett gäng pantersniglar lagt ägg i dotterns sandlåda. Vi har försiktigt flyttat äggen till ena hörnet, för att de ska vara ur vägen. Det är häftigt att man kan se sniglarna därinne i äggen! Har du några bra tips för hur jag ska lyckas med vår lilla snigelodling? Ska jag lägga ut gurka? Kattmat är inte ett alternativ då både vi och grannen har utekatter.
De verkar trivas i sandlådan i alla fall, vi plockar bort flera stycken vuxna sniglar varje gång sandlådan öppnas!
Tack för inspirationen!

#3 Helén on 07.23.17 at 16:22

3,5 cm? Vilka snigelägg, dom är väl svåra att ta miste på.

#4 Kerstin on 07.23.17 at 17:14

Blev väl en nolla för mycket? Du menar väl millimeter?

Leave a Comment