Det måste vara Ödet…

Gissa vad som hände när jag skulle titta på mina nyhemkomna dvd:er med alla 3 säsongerna av Last tango in Halifax – jo, datorn som har en DVD-spelare gick inte igång!!! Verkar vara en Windows-krasch, för datorn startade men ett Windowsfönster kom upp och frågade om jag ville göra en återställning till ”senast fungerande” nånting – men varken musklick eller tryck på Enter gav någon reaktion! (Allra först pekade jag på skärmen, som på en surfplatta…) DVD-spelaren startade men stannade igen, jag stängde ner datorn och startade om – men då lyste inte ens skärmen…

Kan ni tänka er något dj-vligare – här sitter jag med 3 säsonger av Vår stora kärlek, men kan inte se dem!

Desperat kollade jag DVD-spelare på nätet, men blev helt perplex av alla facktermer : ”Digital audio output (coaxial) ( RCA phono ) ¦ Composite video output ( RCA phono ) – rear ¦ Audio line-out ( RCA phono x 2 ) – rear ¦ USB ( 4 PIN USB Type A )”!

Vad är allt detta?!? Coaxial får mig att vagt tänka på tevesladdar, composite associerar jag till lim och tandläkare, och 4 PIN USB Type A  får mig att rådvill undra vad Type A är, och hur många pinnar en USB- kontakt brukar ha. (Jag har inte sett en USB-kontakt i ögonen sedan jag skaffade min surfplatta…) Om alla USB-kontakter har 4 pinnar så behöver de väl inte skriva ut antalet pinnar? Det enda jag verkligen fattar är Video output, Audio output och rear. Men vad spelar det för roll om utgångar sitter på baksidan eller någon annan sida – det väsentliga är väl att de finns där!? Vad RCA innebär vågar jag inte ens undra över…

Nu återstår väl bara att baxa fram min gamla teve (med inbyggd DVD-spelare) och hoppas att den fortfarande funkar. Det gjorde den sist jag satte igång den, men det är länge sedan och det skulle inte förvåna mig om den också förvägrar mig att se Vår stora kärlek…

Det måste vara Ödet…

7 comments ↓

#1 Ursula S. on 08.26.16 at 13:40

Nu har jag lugnat ner mig litet, av ren utmattning, och kom på att det nog finns två sorters USB-kontakter: hane och hona. Vilken av dem som är Type A har jag inte en aning om – men eftersom det troligen är män som hittat på dem och namngett dem så är det väl Type A som är hane…

#2 Ursula S. on 08.26.16 at 13:58

När jag kollade på nätet så hittade jag flera DVD-spelare med dubbla skärmar – är det en extra konsumentvänlighet för extremt skelögda tittare?

Nä, den är tydligen avsedd för att 2 personer ska kunna titta samtidigt – i texten står det: ”Spela upp dina filmer, musik och foton på vägen”. Verkar ju fånigt, att man ska behöva ut på vägen för att se på DVD… 😂 Det medföljer även två set med hörlurar, vilket ger mig en livfull inre bild av en familj där två barn sitter i baksätet å en bil och ser på varsin film med biljakter resp.aliens – skulle ju bli konstigt om en alien-tittare hörde biljaktsljud, och vice versa, typ…

#3 Kalle Byx on 08.28.16 at 09:34

Blir helt matt när jag läser om alla sladdar och kontakter och har inga råd att ge men önskar dig lycka till!

#4 Shirouz on 09.05.16 at 18:06

Först: Jag skrattar högt igen åt kommentarerna du har skrivit här :D
För det andra: Neej! Men så får det ju inte gå till, att dvd-spelaren slutar att fungera när du äntligen har dvd’erna, jag hoppas att du fått ordning på det så du kan se dem.
För det tredje: Åh så jag känner mig igen när du skriver om alla dessa färdigheter och usb-pinnar. Jag blir helt förvirrad när jag läser om alla teknikaliteter och vill helst bara tillbaka till tiden med vevgrammofoner. Jag går i tankar på en ny cd-spelare här hemma, har försökt att läsa på nätet men får känslan av att det är lika enkelt att begripa som att läsa hur man bygger ihop en rymdraket. Imorgon ska jag bege mig till en affär och rycka tag i någon personal och säga att allt jag vill ha är bra ljud och inga konstigheter. Jag hoppas på att det är möjligt.

#5 Ursula S. on 09.05.16 at 21:19

Kalle Byx: Lyckönskningar är inte det sämsts!
– – –
Shirouz: Jag tror, vid närmare eftertanke, att det är batteriet i laptopen som är helt utslitet… Ska ringa Dell imorgon o fråga ifall de tror detsamma eller om det ändå kan vara Windows. Är det batteriet så är min Dell Inspiron definitivt värd ett nytt – den är visserligen tung (och stor, 15 tum!) men har en jättebra skärm och grafikkort, och där finns även PhotoShop, Publisher, hela Office och diverse andra bra program. Och har en underbat, mjukt grön färg… Köpte Dellen något begagnad för många år sedan av en tjej som skulle resa runt i sydostasien och hade köpt en liten, lätt laptop – klokare val än en stor, avancerad laptop…
Jag tror att vi kvinnor är något mycket väsentligt på spåren här, nämligen fackmäns villfarelse att kunderna är lika tekniskt bevandrade och intresserade som de själva! Exemplet om pinnarna var något jag hittade när jag googlade, men jag har gjort flera elektronikköp hos CDON under åren, och de brukar ha BÅDE en utförlig produktbeskrivning (som normala människor förstår) OCH ingående teknisk specifikation för nördar. Och de flesta män vet faktiskt INTE mer om teknik än vi kvinnor, fast det skulle de aldrig tillstå utan tortyr…
Vevgrammofoner – DET var grejor, det!!!
Hoppas du hittar en riktigt bra CD-spelare som blir till glädje för dig!

#6 Shirouz on 09.09.16 at 22:30

Låter som en riktigt bra laptop, min är tråkigt svart, jag börjar undra varför nu.
Precis, det tror jag med, de flesta vill ju kunna förstå vad de läser eller informationen de får, inte bara höra en massa teknikaliteter som låter som rappakalja.

Jag gav upp cd-försöket, jag gjorde misstaget att googla på ’stereo’ eftersom jag tänkte slå till på en förstärkare med när jag ändå är igång.
Tydligen finns det inget som heter så längre utan nu är det så avancerat att jag blev matt, slog ihop laptopen och bestämde att jag åker in en annan dag när jag känner mig stark nog för att försöka förstå en bråkdel…

#7 Ursula S. on 09.20.16 at 09:05

Shirouz: Det bästa är kanske att fråga en musikintressrad tonårskille, de har säkert full koll och kan förhoppningsvis översätta alla verbala teknikmysterier till begriplig svenska… Ett ord som dyker upp i min hjärna är ”equalizer”, men jag är inte säker på vad det betyder. Kanske har det inte med musik att göra utan med jämställdhet…haha!

Leave a Comment