Motion är bra för hjärnan!

Motion är inte bara bra för hjärta och kärl, vilket vi visste redan förut – måttlig motion är även nyttigt för hjärnan! Lite ökad puls kan ge skydd mot flera av hjärnans sjukdomar, och kan behandla demens, depression och stressrelaterade sjukdomar – ofta lika bra som medicin. Denna goda nyhet hörde jag när jag lyssnade på Vetenskapsradions veckomagasin i P1 i går. Löpning är idealiskt, man behöver inte träna som besatt men man ska få upp pulsen litet.

Forskare har studerat möss som led av en särskild hjärnskada, som gav dem sämre balans och svårt att gå. Mössen delades in i två grupper, där den ena fick tillgång till motionshjul att springa i. När forskarna senare undersökte djuren visade det sig att djuren som fick möjlighet att motionera fick klart bättre balans och levde i över ett år, medan de möss som inte haft motionshjul dog efter ca en månad. Det visade sig att de långlivade mössens hjärnskador delvis reparerats, genom att produktionen av så kallat myelin ökade. Myelin gör att kommunikationen och nervsignalerna i hjärnan fungerar bättre. Forskarna tror att effekten hör ihop med ett särskilt protein, som släpps ut i kroppen vid träning.

Om du vill lyssna på programmet så kan du hitta det på sverigesradio.se, P1, Vetenskapsradion.

2 comments ↓

#1 Kalle Byx on 10.22.16 at 13:44

Vilken tur att jag springer en runda varje dag.

#2 Ursula S. on 10.22.16 at 14:00

Ja, jag tänkte på dig när jag hörde det! 😊
Spring på!

Leave a Comment