Millennium 4 – vad tycker du?

Den 27 augusti kom Millennium 4 ut, efter ett makalöst hemlighetsmakeri och sällan skådat förhandsintresse – det senare ett  resultat av det förra, för att boken skulle få maximalt uppmärksamhet. Boken är dock inte skriven av Stieg Larsson, som skrev de 3 första delarna, utan av den tidigare Expressenjournalisten David Lagercrantz, son till den store Olof.

Jag har inte läst Stieg Larsson, inte heller Lagercrantz, men jag såg teveserien av de 3 först böckerna. Jag tyckte det var obehagligt med de många sadistiska vålds- och sexscenerna, och jag tyckte det var väldigt mycket prat i stället för gestsltande. Jag är alltså inte en av de många Milleniumfrälsta.

I dag har jag på nätet läst recensioner av boken, och åsikterna går vitt isär. Många proffsrecensenter var tveksamma, ganska många på boksäljarsajterna gav bara 1-2 stjärnor, många gav 4-5. En sak som påpekades av flera var det mångordiga pratandet, som med fördel skulle ha gestaltats i stället. Inte underligt att boken är ca 600 sidor lång!

Ni som läst vad jag skrivit om den brittiska polisserien ”Happy Valley” vet att jag blev väldigt imponerad av den, när jag såg säsong 2 på SVTplay. Och en av många orsaker till min förtjusning var att den var suverän på att gestalta. Där fanns ordlösa, minnesvärda scener som fördjupade skildringen mer gripande och effektivt än vad ord kunde ha gjort. Ett ansiktsuttryck, en blick, en rörelse kunde säga så mycket – utan ord. Dessutom var handlingen tät och trovärdig, och skådespelarna helt lysande.

Åter till Millenium 4… David Lagercrantz fick i uppdrag av Norstedts Förlag att skriva Millenium 4, och han åtog sig jobbet. Det blev en hel del uppståndelse över att Stieg Larssons verk skulle fortsättas av någon annan. Själv tycker jag det var cyniskt och girigt av förlaget, och David Lagercrantz lär förstås inte gå lottlös ur samarbetet med Norstedts. Huvudansvaret ligger naturligtvis hos förlaget, även om Lagercrantz är ansvarig för sin medverkan.

2 comments ↓

#1 Ursula S. on 11.06.16 at 20:39

När jag kollade omdömen om Millennium 4 läste jag till min häpnad att boken innehåller många produktplaceringar, dvs i texten insmugen reklam för olika företag och produkter! Till exempel flera olika cafe’er på Söder i Stockholm, märkeskläder som bärs av huvudpersonerna mm, mm.
Hur kan en etablerad, välbetald författare vilja låna sig till sådant?!
Är girigheten så stor? Eller vill han provocera? Söker han extra uppmärksamhet?

#2 Kalle Byx on 11.07.16 at 09:25

Kan inte uttala mig om Lagercrantz för jag har inte läst hans bok men de tre första delarna var oerhört spännande trots brister i gestaltning och annat. Och visst. Lite cyniskt är det allt att dra nytta av andras framgångar.

Leave a Comment