Årets julklapp – korkat!

Nu har Handelns Utredningsinstitut kungjort vad som nominerats som Årets julklapp. (I år är det VR-glasögon.)  Men de är helt fel ute. Åtminstone om man frågar svenska folket. Det vanligaste som vuxna svenskar önskar i julklapp är nämligen – ”ingenting”.

Det har Rädda Barnen tagit fasta på och skapat gåvobrevet Ingenting för att hjälp barn på flykt till en tryggare tillvaro – jättebra ide’! Om de man vill ge en julklapp till inte önskar sig någonting så tror jag inte att de blir lyckliga av ett par VR-glasögon.

”Årets julklapp” är bara ett marknadsföringsknep, för att gynna handeln. Ett sätt att lansera en speciell sorts produkt, som ofta är något som vi tröga konsumenter inte förstått att köpa tillräckligt mycket av. Ibland blev det fiasko – vem använder till exempel bakmaskiner i dag? Sådana ser jag ofta på Amnesty och loppisar…

Minns ni vad som var Årets julklapp i fjol? Jo, robotdammsugare. Hur många mottagare är lyckliga över dem? Organisationen En Köpfri Dag kontrade raskt robotdammsugaren med ett eget klappförslag: en luftgitarr. Ett utomordentligt utmärkt förslag!

När min storebror och jag frågade vår far vad han ville ha i julklapp, när vi var små, så svarade han varje år: ”Snälla barn.” Vi förstod inte riktigt vad han menade, för vi tyckte faktiskt att vi var snälla som vi var. Det här var på 50-talet, när nästan alla barn var väldigt snälla.

Så vi gav honom ett paket John Silver. Varje år. Han verkade aldrig särskilt tacksam.

3 comments ↓

#1 Kalle Byx on 11.23.16 at 09:57

Snälla barn! Förfärligt. Jättebra skrivet. Själv har jag ingen aning om vad VR-glasögon är och vad man ska ha dem till.

#2 Shirouz on 12.12.16 at 19:31

Jag begriper inte heller vad VR-glasögon är och är inte säker på att jag vill begripa det heller.

#3 carl on 12.12.16 at 20:28

Upplev spänning och äventyr utan att kroppsligen göra det. Sätta på sig virtuella glasögon och leva ett fantastiskt liv i soffan. Den existerande delen av hjärnan, om den finns, får sig en kick utan att man behöver resa sig ur soffan. Så får Soffpotatisar sin spänning utan att gå ut i verkligheten. Ungefär som politiker gör. Verkligheten är skrämmande. Tror jag ska stanna inne.

Leave a Comment