Bäst i TV – ”Sverige!”

Den bästa svenskproducerade programserien i SVT är ”Sverige!”. Och den bästa intervjuaren är Ann-Marie Rauer – utan konkurrens. Varje program innehåller några inslag om kultur, i vid bemärkelse, och en längre intervju med någon kulturperson. Ofta är det en mycket känd person men ibland någon som jag knappt har hört talas om förut – men alltid intressant. Ann-Marie Rauer har en lugn och lågmäld ton, är väldigt väl påläst och hennes intervjuer formar sig till engagerande, avspända samtal inför kameran. Och hon vågar ställa de svåra frågorna också, utan att kränka någons integritet. Hon möter dem hon intervjuar med stor respekt men samtidigt lugnt och självklart – så långt från kändisreportagens sensationssökande i kvälls- och veckotidningar som man kan komma.

”Sverige!” är nu inne på sin trettonde säsong och finns att se på SVTplay. Såg nyss ett par av de senast sända programmen, ett med Peter LeMarc och ett med skådespelaren och transaktivisten Aleksa Lundberg. Mycket sevärda, inte minst intervjun med Aleksa Lundberg, som säger mycket tänkvärt om manligt, kvinnligt och könsrollernas stereotypi. Hon berättade bland annat om när hon gick till en logoped, i samband med sitt könsbyte. Logopeden ville att hon skulle lära sig att gå upp i tonen i slutet av en mening. ”Kvinnor går upp, män går ner”… Det har jag aldrig tänkt på – om vår satsmelodi skiljer sig åt. Det måste jag kolla framöver!

1 comment so far ↓

#1 Kalle Byx on 11.29.16 at 09:35

Håller med. Bra program och duktig intervjuare. Lite kort bara. Har du kollat Min sanning? En timmes djupintervju.

Leave a Comment