Oj då – är det inte julafton idag?

I går kväll somnade jag inte förrän i morse. (Ja, det är sant, tänk efter!) Jag har ofta svårt att somna, och om jag missar sömntåget som går ca 01.30  –  02.00 så går det inget nytt sömntåg för mig förrän mellan kl 06 och 08. Så blev det i natt, och jag vaknade med ett ryck av att de pratade om julafton på radion (som jag har påslagen dygnet runt.) Tittade på klockan: 12.57.

Jag behöver en god stund för att hjärnan ska vakna ordentligt, har alltid varit sådan. Min första yrvakna tanke var: jag måste hämta bullarna jag beställt på bageriet! Jag lovade hämta dem innan de stängde kl 13 på julafton, sedan har stängt till Annandagen! Jag kastade mig ur sängen, störtade ut till bilen (åtminstone var det brådstörtat i hjärnan) och körde den korta biten till bageriet. Jag var jättekissnödig men hade inte vågat lägga tid på den saken innan jag körde, så jag höll tummarna för att ingen zombie skulle dyka upp och göra mig vettskrämd innan jag han hem igen.

Parkerade alldeles utanför bageriet, slet upp butiksdörren – och häpnade över att det satt ett par och fikade i godan ro vid ett av cafe’borden! Men här på landet är vi generösa och kastar inte ut folk sådär på minuten, så jag tänkte inte mer på den saken. Och visst är det skönt med människor som inte grips av julhetsen utan tar sig tid till en lång, mysig fika till och med på julafton – eller hur? Från dörröppningen hojtade jag till expediten: ”Kommer igen, ska bara till affären!” och skyndade sedan till lanthandeln snett över vägen. Gusskelov, de hade inte hunnit stänga! Hämtade grädde och yoghurt, glömde toapapper, hastade till kassan. Där stod ett yngre par med en massa varor, och de verkade inte ha bråttom – och inte den loja expediten heller.

Jag väntade otåligt på min tur, betalade och skyndade tillbaka till bageriet. Fick mina bullar plus två impulsköpta chokladbiskvier och betalade. Körde hem igen och gick in och kissade, satte på tevatten och satte mig sedan i sängen med mitt sena morgonte. Då sa någon på radion något om ”jultomten” och ”i morgon” – och jag blev förbryllad: Hänger inte pålitliga P1 med längre?

Först då grydde en hemsk tanke i min nu allt mer vaknande hjärna: ÄR det inte julafton i dag? Jag kollade kalendern på min surfplatta – och den sa att det är bara den 23:e i dag… Jag kan inte minnas när jag senast gjorde bort mig så pinsamt! Visserligen är det bara jag som vet det, och expediten i bageriet som kanske anar det – men ändå. Och nu vet ju du också…

8 comments ↓

#1 Ursula S. on 12.23.16 at 17:23

Till mitt försvar – inte för att jag behöver försvara mig! – kan jag bara säga att jag inte har firat jul på flera decennier. Julen betyder inget för mig, jag är inte förtjust i traditionell julmat och åtrår inga julklappar.
Men jag önskar alla, inklusive dig som läser det här, en riktigt God Jul!

#2 Ursula S. on 12.23.16 at 17:35

För att lugna alla zombierädda vill jag framhålla att jag aldrig stött på någon zombie här i byn! Inte någon annanstans heller, för den delen. Zombies är bara griller som min bloggvän Ulvstrumpa satt i huvudet på mig, och som vi roar oss med att utbyta tankar kring… 😊

#3 Kalle Byx on 12.25.16 at 10:58

En fin historia blev det i alla fall. God fortsättning på julen! PS Det är judagen idag och klockan är snart elva.

#4 Ursula S. on 12.25.16 at 11:16

Haha, tack för upplysningen! 😁
Jag har iofs alltid haft lätt att bli vill under juldagarna, eftersom jag inte firar jul – men så snett på det har jag sldrig varit förut!

#5 Ursula S. on 12.25.16 at 11:21

Ja, i dag är det Juldagen – det är jag bombsäker på! Och det visste jag rentav direkt när jag vaknade i gryningen, för i natt har jag äntligen fått flera timmars stärkande sömn.

#6 Shirouz on 12.25.16 at 13:45

Åh, jag kan se det här framför mig :D Tack för ett härligt inlägg, ah, zombies, ja, man vet aldrig var de dyker upp eller inte dyker upp :D

#7 foxy on 12.30.16 at 14:53

Har du provat använda spikmatta för att somna? det har hjälpt mej väldigt mycket! :-)

#8 Ursula S. on 12.30.16 at 15:07

Shirouz: Ja, zombies är knepiga… :-) Jag är så glad att du gett mig zombiesmitta, det har gett mig mycken glädje!
– – –
foxy: Spikmatta mot sömnlöshet?!? Låter ofattbart, men jag tror på dig, stort tack för tipset! Och ett Gott Nytt År!

Leave a Comment