Fest i byn!

Det har plötsligt kommit liv och lust till den lilla byn där jag bor! Från att ha varit en sömnig, trött byhåla där det förflutna ofta kändes mer närvarande än det nuvarande, och där framtiden såg dyster och ibland ganska hopplös ut, har det plötsligt blivit liv och lust i byn – det känns som ett mirakel!
Och detta tack vare två kreativa, energiska eldsjälar som kommit hit med varma vindar från Paraguay.
Lanthandeln i byn har fört en ganska tynande tillvaro i många, många år, och bytt ägare flera gånger, och rentav varit nära att läggas ned helt. Väldigt många bybor handlar i storköpen på väg hem från jobbet, eller från barnbarnen, eller besök på vårdcentralen eller apoteket. De har oftast bara slunkit in i lanthandeln när de plötsligt upptäckt att de genast behövde något som de glömt handla i storköpet… Så håller man inte liv i en lanthandel!

Men sedan de nya ägarna tog över den 1 april har det börjat komma folk till affären, fler och fler! De handlar, de samtalar med varandra i stället för att bara heja, de trivs och skrattar och utbyter ide’er, tips och tankar. Själv har jag blivit bekant med flera kvinnor som jag aldrig pratat med förut men som verkar väldigt trevliga och varit mycket givande att samtala med! Det är en riktig energikick att handla och mingla i lanthandeln. :-) Och så har jag upptäckt den godaste blåmögelost jag någonsin smakat men aldrig sett i en butik förut! Den underbart ljuvliga osten har nog hamnat i min by tack vare de nya ägarnas samarbete med Möllans Ost i Malmö. Lanthandeln ska även satsa på närodlat, och det ryktas att de ska få in svartrötter i nästa vecka… :-)

Att Thomas och Carolina tagit över lanthandeln, med stort engagemang, glad kreativitet och varm entusiasm är det bästa som hänt den här byn sedan jag flyttade hit för 17 år sedan! (Alltså – jag menar inte att det var något bra för byn att just jag flyttade hit, bara att jag bott här så pass länge!)
Om ni vill läsa vad lokaltidningen har att berätta om Thomas Jönsson och Carolina Castillo-Jönsson, och se ett jättefint foto på de nya ägarna, så gå till Mellanskåne lokaltidningen!

3 comments ↓

#1 Kalle Byx on 04.24.17 at 10:22

Underbart. Och svartrötter! På ICA i Höör vet de inte vad det är.

#2 Ursula S. on 04.24.17 at 16:52

Ja, det är underbart med ägare som engagerar sig i lanthandeln, som har en massa ide’er och som alltid är vänliga, glada och hjälpsamma – damned nice people!
Ni måste absolut göra ett besök i lanthandeln nästa gång ni kommer hit – och ta med en snygg shoppingväska! Enbart den där runda platta, franska blåmögelosten är värd en resa! :-) Och så har de både söt och salt lakrits, jättegod, made in Switzerland…
Men nästa vecka har de stängt, för att fräscka upp och rumstera om i butiken.
Vad har Önneköp. som inte Höör har – jo, tydligen svartrötter! Och utsökt fransk blåmögelost! Och snart säkert mycket mer… :-)

#3 Shirouz M on 04.29.17 at 09:33

Vad roligt! Precis som det ska vara, jag tittade på sidan, tycker de ser rasande trevliga ut :)

Leave a Comment