Handdukens Dag i dag!

I dag firar vi Handdukens Dag som en tribut till författaren Douglas Adams, som gav oss den moderna kultklassikern ”Liftarens guide till galaxen”. Vi firar dagen genom att hela dagen bära med oss en handduk, vart vi än går, och det ska förstås inte vara en simpel frotte’handduk från Ikea, enligt min åsikt, utan en vacker handduk i linne eller bomull. Kanske med ett påbroderat citat från Liftarens guide, t ex det lugnande rådet ”Don’t panic!”
Jag har faktiskt inte läst Liftarens guide – märkligt nog, för en som tycker så mycket om den – men däremot gick den som radioteater i BBC, med korta avsnitt varje dag, en av de vintrar jag bodde i England. Det var lika härligt att lyssna på varje dag!
Finns det något mer litterärt verk som fått sig tilldelat en egen Dag, över en stor del av världen?
P.S. Hittade ett kusligt aktuellt citat när jag googlade på Liftarens guide: “Anyone who is capable of getting themselves made President should on no account be allowed to do the job.” Var han synsk, Douglas Adams…?

6 comments ↓

#1 Kalle Byx on 05.25.17 at 14:32

Förlåt en okunnig men vad har handdukar med den där boken att göra?

#2 Ursula S. on 05.25.17 at 16:29

En synnerligen befogad fråga, Kalle Byx, och jag skäms över att jag inte förklarade det där med handdukens stora betydelse!

Förutom uppenbara praktiska användningsområden har handduken ett oskattbart psykologiskt värde! ”Om till exempel en kloss (kloss = fastboende; icke-liftare) upptäcker att en liftare har en egen handduk tror han av någon anledning automatiskt att liftaren också innehar tandborste, tvättlapp, tvål, en burk med skorpor, fältflaska, karta och kompass, snören, myggspray, regnkläder, rymddräkt, etc, etc. Det blir då så mycket lättare för klossen att låna liftaren någon av dessa eller ett dussin andra artiklar som han händelsevis råkat ”förlora”. Klossen kommer att tro att en man som kan lifta kors och tvärs genom galaxen, leva som fåglarna på marken, kämpa mot dåliga odds och ta sig fram, men ändå vet var han har sin handduk, en sådan man är någonting att räkna med.” (Citerat från Wikipedia)

Det jag tycker så mycket om med Liftarens guide är den frustande fabulerings- och formuleringsglädjen, den fantasifulla humorn, den glada prilligheten och rent allmänt att det märks att Adams haft väldigt roligt när han skapade figurerna och storyn. Jag blir på gott humör av den!
Det kom ytterligare fyra böcker om galax-liftaren Arthur Dent och hans vän Ford Prefect, vilket gör böckerna till världens enda trilogi i fem delar, förresten. (Be mig inte förklara den matematiken, bara!)

#3 Shirouz on 07.12.17 at 18:08

Jag gillar Liftarens guide mycket, har läst den och njuter av språket och humorn, en dag ska jag läsa den på engelska också. Jag kom egentligen in för att säga att jag ser att Last tango in Halifax börjar ikväll, jag ska sitta klistrad! De har bytt kanal och jag vet inte om det är åldern men det fick mig att muttra ‘vad ska det vara bra för?’ och sedan småle när jag tänkte att det spelar ju ingen roll. Egentligen. Hoppas att det är väl med dig och jag läste högst upp om minigolfbanan, jag tycker att det låter som en jättebra idé men jag är ju här uppe i Östergötland så jag postade inte där. Allt gott :)

#4 Ursula S. on 07.12.17 at 20:45

Åh, Shirouz, så skönt att höra från dig igen!
Vilken säsong av ”Sista tangon i Halifax” är det som de börjar sända nu? Tredje säsongen? Hoppas den läggs ut på SVTplay – jag har den visserligen på dvd, men SVTplay kan jag se på surfplattan när jag ligger på sidan i sängen, det är lindrigare för min onda rygg.
När jag såg om alla tre säsongerna av Halifax slogs jag av att Celia redan i första scenen i första avsnittet visade vilken intolerant, småskuren megära hon är… Stålsätt dig, om det är säsong 3 som börjat nu…

#5 Ursula S. on 07.12.17 at 21:00

Shirouz: Har kollat tv-tablån nu, det är alltså säsong 3 som börjat sändas nu! Men det verkar inte som om den ska läggas ut på SVTplay f.n., kommer kanske i höst… Du måste berätta vad du tycker om den nya säsongen!
Så här i efterhand tycker jag nog att de skulle låtit säsong 2 sätta punkt för serien – med den underbara scenen från Celias och Alans bröllop, där Alan sjunger ”If I said you have a beautiful body would you hold it against me?”

#6 Shirouz on 08.02.17 at 21:00

Hej Ursula,tack, det är gott att höra och gott att ‘pratas vid’ här, det har varit lite rörigt här men börjar att lugna ner sig…
Jag börjar också tro att det hade varit bättre om de hade lagt ner efter andra säsongen, nu är det så att jag fasar över vad som komma skall. Jag hade glömt hur mycket elände de ibland kan stuva in, (jag skrev faktiskt nyss på bloggen, övre delen är till dig om Last Tango). Jag undrar vad som ska hända.

Leave a Comment