Äntligen: ”Manspreading” förbjuds i kollektivtrafiken!

Äntligen! I alla tider har män tagit plats på kvinnors och barns bekostnad, i alla avseenden, men nu har i alla fall kollekivtrafiken i Madrid satt upp skyltar i bussar och tunnelbanevagnar om att man inte får sitta och skreva och ta upp mer utrymme än sin betalda sittplast!

Jag har mycket länge irriterat mig på alla män som sitter i teveprogrammens soffor och skrevar brett med benen, medan de brer ut sig verbalt. Det finns en djup symbolik i kroppsspråket, och det finns ofta stora skillnader mellan mäns och kvinnors kropppsspråk. Idrottsstjärnor, popstjärnor och män av alla kategorier brer ut sig, rent fysiskt, i det ena sammanhanget efter det andra. Det kan man inte minst se i teveprogram. Ingen har väl någonsin sett en kvinna sitta så? Nä, vi kvinnor ska sitta med benen lågt och tätt ihop, som drottning Silvia.
Men nu har de som bestämmer över kollektivtrafiken i Madrid tröttnat på män som tar upp plats för två men betalar för en: det är nu förbjudet att sitta och skreva i kollektivtrafiken i Madrid! Tydliga skyltar, med tydligt budskap i både text och bild, talar om hur man numera inte får sitta i bussar och tunnelbanetåg i Madrid. Hurra för det! När media först uppmärksammade fenomenet ”manspreading” var det någon idrottsexpert – en man, förstås! – som försökte förklara det med att män behöver sitta så, särskilt idrottsmän, av anatomiska skäl. Det var den fånigaste bortförklaring jag nånsin hört!

I tidningen Caf’e’ har Andrev Walden skrivit ett par underhållande artiklar (http://andrev.cafe.se) om manspreading – en av dem är en mycket pedagogisk instruktion för alla som vill öka sin manspread.  Zlatan, Patrik Sjöberg och Daniel Nannskog har imponerande vidd på sina manspreads. Den man som inte når en manspreadvinkel på över 141 grader kan inte konkurrera om rekordet. Det tycks för övrigt som om idrottsmän ligger i täten i rekordkampen, vilket förvånar mig föga – jag misstänker att manspreading ingår i deras träning.  S.k. kulturmän (exemplifierade på bild av kulturjournalisten Eric Schüldt ) är dock allmänt dåliga på manspreading, vilket är ett stort plus för dem – i alla fall i många kvinnors ögon.

1 comment so far ↓

#1 Kalle Byx on 06.13.17 at 17:55

Svårt att skreva i kjol men visst. Heder åt kollektivtrafiken i Madrid.

Leave a Comment