Miljonärer fortsätter tänka fattigt…

I byn där jag bor sedan många år finns en idrottsförening, som i fjol  fick en testamentsgåva på flera miljoner. De har i alla år kämpat för sin överlevnad, och många i byn är engagerade i föreningen.

I lördags fick jag se på www att en minigolfbana i Kalmar skulle skänkas bort mot avhämtning. Jag ringde till en i idrottsföreningen, som jag inte känner men fått numret till. Han höll på med höskörden och hade inte tid att prata. Jag ringde till en annan i föreningens styelse, en som jag känner litegrann. Han sade genast: ”Det blir jättedyrt, man måste hyra lastbil! Och att köra ända till Kalmar i den här värmen… nä…!”

Jag är själv inte intresserad av minigolf, eller någon annan idrott – men här i byn finns så litet att göra, och jag tänkte att minigolf kunde vara något som både barn, unga och gamla kunde samlas kring. Och kanske kunde det rentav locka litet turister och besökare, vilket skulle kunna ruska mer liv i byn. Jag googlade på ”Bygga minigolfbana” – och hittade bl a en artikel i Laholmstidningen, om en man som byggt en niohåls bana i sin trädgård!

Jag funderade litet till, och ringde sedan till man nummer 2 igen, honom jag känner litegrann. Jag sa: ”Ni kan ju själva bygga en minigolfbana!” Han lät litet överraskad, men sa att det var en bra ide’ – ”…en jäkligt bra ide, faktiskt!” Men han hade fortfarande många invändningar, om varför det skulle vara svårt att genomför, t ex: ”Vem ska sköta det? Det är så mycket… ” Jag genmälde, med sakta stigande irritation, att ”Det finns lösningar på alla problem, om man bara vill! Jag är så trött på människor som bara ser halvtomma glas, inga halvfulla! Bageriet och affären kan ju sköta biljetter, bollar och klubbor, det gör de säkert gärna!”

Vi pratade en stund till, men jag blev mer och mer upprörd, och precis när jag tänkte avrunda samtalet så dog linjen – det mobila nätet är ganska lynnigt här i byn. Och jag skämdes – inte för mina åsikter eller ide’er, men för att jag förlorade fattningen och inte kunde behärska min irritation. (Förlåt mig, A!) Och det slog mig plötsligt, att min reaktion berodde på min f.d. Han hade ett par uttryck som alltid gjorde mig frustrerad: ”Man ska inte ha några förväntningar, så slipper man bli besviken”, och ”Man ska inte ta ut någon glädje i förskott, för det blir kanske inte som man hoppas”. Till slut fick jag nog, och så var det förhållandet slut. Om man tar ut en glädje i förskott, så har man åtminstone haft den glädjen! 

Det här med minigolfbanan har varit intressant och lärorikt för mig. Bland annat har det gett mig insikt i hur djupt vi människor präglas av våra ekonomiska ramar. Byns idrottsförening har drivits av lokala eldsjälar, och de har fått hålla hårt i pengarna. Nu har de plötsligt blivit mångmiljonärer – men de tänker fortfarande i fattigbanor: ”Jättedyrt att hyra lastbil från Kalmar!” Vakna, snälla ni, och låt pengarna komma till glädje, inte bara för idrottsföreningen utan för hela byn!

Skriv gärna en kommentar nedan, om vad du tycker om en minigolfbana i byn, och om var den kan placeras! Det är väl bäst om den placeras inne i byn, där den är lättillgönglig och nära – och visst finns det ställen där den kunde placeras? Det finns inga problem, bara förklädda lösningar! OBS: du behöver inte fylla i någon mailadress i kommentarformuläret, det funkar ändå :-)

Slutligen vill jag önska alla invånare i byn en riktigt glad midsommar – både dem jag känner och dem jag inte känner!

P.S. Jag menar naturligtvis inte att idrottsföreningen ska slänga ut pengar och vårdslösa med dem – jag hoppas bara att de ska använda pengarna på ett klokt sätt, som inte bara gynnar idrottsföreningen utan hela byn! 

5 comments ↓

#1 Lis Jönsson on 06.21.17 at 19:04

Hej!
Bor i te i byn men vilken fantastisk idé – det finns ju gott om plats nere vid Idrottsplatsen⚽️⛳️
Bor inte i byn men besöker ofta familj i Önneköp och tycker att en Minigolfbana blir ett fantastiskt lyft för byn! Kör hårt – det mesta löser sig under resans gång!!!

#2 Ursula S. on 06.21.17 at 20:39

Hej, Lis, och tack för din entusiastiska kommentar!
Ja, det medta löser sig, särskilt om man är kreativ!
Det finns ju plats nere vid idrottsplatsen – men vore det inte bättre med en placering mer i själva byn? Så att det är närmare, för både spelare och åskådare? Så att de som inte har bil kan gå dit, med barnvagn eller rullator om de har, och så att det är nära till fika på bageriet, eller toa, och så att det blir liv och rörelse inne i själva byn?
En minigolfbana skulle kunna ge nytt liv i byn under sommarhalvåret, och jag hoppas verkligen att tillräckligt många stöder ide’n, så att det blir verklighet!
Tipsa gärna vänner och bekanta om det här inlägget, så att tanken sprids!

#3 Ursula S. on 06.21.17 at 20:46

Jag kände Tore, som testamenterade pengarna till idrottsföreningen – och jag tror han skulle gillat en minigolfbana inne i byn! Hsn skulle suttit och tittat på när folk spelade, och pratat med utsocknes som kom, och kanske skulle han rentav provat på själv :-)
Ju mer jag tänker på en minigolfbana i byn, desto mer förtjust blir jag i tanken!

#4 Jörgen on 06.24.17 at 19:38

Hej Lis.
Önneköps IF är en fantastisk ideell förening med ett antal människor som på deras fritid engagerar sig för att få allting att fungera i föreningen. Det är lätt att tycka att en gratis minigolfbana måste föreningen givetvis engagera sig i. I och med ditt inlägg så hoppas jag att du är en av dom som redan nu engagerar sig på sin fritid i Önneköps IF. Tycker det är väldigt klokt att ifrån föreningens håll fundera både en och två gånger på hur man skall få till driften på en minigolfbana.Det är idag ett jättejobb för styrelsen och övriga engagerade att få tillräckligt många frivilliga som vill gälla upp för att vi skall ge våra barn och ungdomar i bygden möjlighet att spela fotboll och innebandy. Driften av en minigolfbana skulle innebära att de behöver mer ideella krafter.
Vill med detta skicka ett stort tack till Jocke och hans gäng för det jobb de gör för Önneköp med omnejd.
Hälsningar Jörgen Svensson

#5 Eva Grip on 06.25.17 at 17:36

Roligt du har idéer för bygden. Känns som en kul grej, men det är nog som många påpekar ett stort arbete som ska läggas ner för att få det att fungera. Passar kanske bättre för en entreprenör.

Leave a Comment