Åh, så vackra ögon!

I går såg jag de vackraste mansögon jag någonsin skådat – stora, vackert bruna med täta,långa ögonfransar och täta, välformade ögonbryn. Sååå vackert! Jag mötte honom på hematologen i Lund, och han skulle ta ett ryggmärgsprov på mig. Han var mycket vänlig, pedagogisk och psykologisk, förklarade vad han skulle göra och förberedde mig på att det skulle kännas obehagligt, och fick mig att prata medan han stack för att jag i möjligaste mån skulle distraheras. Jag måste erkänna att jag, trots bedövning, kved högljutt och nästan skrek flera gånger under de ca tio minuter som hela proceduren tog. Det är inget jag vill rekommendera om ni vill ha det mysigt och trevligt en dag, om jag ska uttrycka mig milt.
Men att möta doktor Markus var ändå positivt, för det var en himla trevlig karl, och med mycket humor. Jag har aldrig skrattat hos någon doktor förut, men doktor Markus, sköterskan och jag skrattade gott mååånga gånger! Och han lyssnade t.o.m. när jag berättade om mina mördarsnigelstudier. Först berättade jag om mina hästar, mellan mina ljudliga kvidanden, och på slutet kröp sniglarna in i samtalet. Jag ville visa honom en av mina favoritbilder, men jag hade den inte i moboiltelefonen så nu kommer den här i stället – speciellt till doktor Markus:
Jag hade haft ett par ”mördarsniglar” i en jättestor burk inomhus, och hanterat dem så mycket att de faktiskt blivit handtama! Den nosar på en ring som jag köpte i en antikaffär i St Ives, Cornwall, när jag bodde där i november-december 1974. ”Mördarsniglar” är nyfikna, läraktiga och synnerligen fredliga och vänliga – de dödar inga artfränder eller andra sniglar! (Och slemmet de avger när de inte känner sig rädda eller hotade är tunt och går lätt att torka bott. Det tjocka, sega slemmet är deras enda försvar mot fiender – men mig kände de och betraktade inte som en fiende! :-)
Och så här ser det ut när en ”Mördarsnigel” lägger ägg:

Om ni vill se väldigt vackra kvinnoögon så titta på ”Doktor Foster”, som finns på SVTplay (säsong 2, samtliga 5 avsnitt). där Suranne Jones gestaltar en kvinnlig läkare och hur hon hanterar att hennes självgode man vänsterprassla, och allt som det leder till… När jag såg hennes långa, smala, elegant välformade ögonbryn – som albatrossvingar i flykt! – började jag studera människors ögonbryn. Ser DU på ögonbrynen också, inte bara på själva ögonen? Suranne Jones spelar f. ö. en av de ledande rollerna i polisserien ”Scott & Bailey”, vars sista två, fristående avsnitt ligger på SVTplsy i 2 dagar till. Scott & Bailey har skapats av bl. a. manusförfattaren Sally Wainwright – som även skapat bl. a. den populära ”Last tango in Halifax” (=”Vår stora kärlek” i SVT) och ”Happy Valley”, som är den absolut bästa polisserie jag sett!

3 comments ↓

#1 Kalle Byx on 10.27.17 at 08:27

Får väl skaffa mig en anledning att besöka hematologen i Lund. Hurdana ögonbryn hade han, doktor Markus?

#2 Lena Wicke on 10.27.17 at 13:21

Hej,
Jag har sådan lust att hjälpa våra fina leopard/pantersniglar i trädgården och vill försöka föda upp dem inomhus och släppa ut dem allteftersom de reproducerar sig. Är det möjligt eller klarar de sig bra utan min hjälp?

#3 Ursula S. on 10.30.17 at 12:07

Lena: Det gläder mig verkligen att du månar om pantersniglarna – men det är nog bäst att låta dem vara där de är.
Att jag här på bloggen har visat foton, och skrivit om, panterbebisar har en mycket speciell orsak: jag kom hem sent en kväll och råkade få syn på ett par pantrar som hängde från en slemtråd från en trädgårdsstol. De kröp uppför slemtråden – de hade uppenbarligen just avslutat en parning. Jag tog in en av dem i en stor plastburk och gav den några halverade gurkskivor (de gillar kärnhusen).
Jag fortsatte stt ge den gurkskivor, plus litet uppblött kattfoder, och naturligtvis vatten. Efter ett par veckor lade snigeln en stor hög med en massa genomskinliga, glimmande ägg, och då släppte jag ut den.
Och efter ca 3 veckor började äggen kläckas… :-)

Leave a Comment