Är glaset halvfullt eller halvtomt?

Ni vet det där uttrycket om glaset som är halvtomt eller halvfullt, som speglar ens inställning till livet… Jag är en människa som nästan tvångsmässigt bara ser halvfulla glas! Livet är fullt av möjligheter, bara man vågar se dem – eller hur? Den inställningen hade dock inte en numera Föredetta till mig. Han såg bara halvtomma glas. Han sa även saker som t. ex. ”Man ska inte ta ut någon glädje i förskott, för då blir man bara besviken”. Och ”Man ska inte ha några förväntningar, för de kanske inte uppfylls och då blir man bara besviken”. Och jag genmälde att ”Om man tar ut glädjen i förskott så har man åtminstone haft den glädjen!” Han verkade tveksam till den logiken, och jag insåg inte vidden av hans fruktan för besvikelse.
Humor är väldigt viktigt för mig, och det jag föll för var hans humor. Den var snabb, rapp och ofta välformulerad. Som när vi körde förbi en hage med betande kor, och en ko hade bara en pytteliten svansstump att vifta med, och jag utbrast medkännande:”Åååh, stackars kooossa, hon har ingen svaaans!” Och han replikerade blixtsnabbt:”Och var tror du all oxsvanssoppa kommer ifrån?”
Det här med de halvtomma glasen kom jag ju på först så småninom. Han hade vuxit upp till en besviken man, så var det bara.
Nu är han min siste Föredetta, för det ska f-n ta hand om andras halvtomma glas i min ålder.
Eller, för att citera mig själv när byns rörmokare sa att det var så jobbigt med djur för man blir så ledsen när de dör:
”Men djuren ger ju så mycket glädje, Leif! Om jag ska vara uppriktig så har mina djur faktiskt gett mig mycket mer glädje än mina karlar. Sammantagna!”
Och så skrattade vi båda två.

2 comments ↓

#1 Ursula S. on 11.02.17 at 14:03

Jag hoppas att Fredrik Backman skulle gilla den här bloggposten. Om det inte varit för honom skulle jag nog inte vågat skriva ”f-n” – och det hade ju inte varit lika roligt. I min ålder.

#2 Kalle Byx on 11.02.17 at 16:01

Intressant det där. Själv ser jag bara halvtomma glas.

Leave a Comment