Husdrömmar…

Har ni sett SVT:s långkörarserie ”Husdrömmar”? Alla säsongerna finns på SVT Play, och årets säsong har nyligen börjat sändas
Jag har följt programserien med intresse, och även om alla husbyggen och -renoveringar har en budget som ofta vida överskrider vanliga löntagares ekonomiska möjligheter så tycker jag att det ofta är givande att se. Bland de mest intressanta projekten är en stor, tjusig husbåt i Malmö, ett lååångt hus som byggs på höga stolpar samt ett stooort, klotformat hus.
Det har väckt liv i en husdröm som jag haft i många år, en husdröm av litet format men som kunde ge både mitt hus och mig ett lyft (nä, inga stolpar som ska bära hela huset!): jag vill ersätta mittfönstret med en altandörr, för att få direktkontat med trädgården.
Redan när jag köpte mitt modesta vitputsade 50-talshus i betong ville jag ersätta ett av de tre fönstren mot den numera vildvuxna trädgården med en altandörr! Men ekonomin tillät det inte då. Nu har jag amorterat ner lånet i 17 år, och nu hoppas jag att det kan bli av!
Första tiden här i huset kände jag ibland ett snabbt, svagt obehag över att huset bara har EN utgång – har ni någonsin bott eller övernattat i ett hus med bara EN ytterdörr? Det ger mig ibland attacker av klaustrofobi – tänk om det börjar brinna och jag inte kan komma ut! Eller om någon medlem i ett MC-gäng bryter sig in och är hotfull, och spärrar vägen mot ytterdörren? Inte för att jag har eller någonsin har haft minsta lilla kontakt med något MC-gäng, men man vet ju aldrig, i dessa tider.
Drömmen vore förstås att altandörren placerades i en nytillbyggd veranda, som jag också drömmer om – men man ska inte bli girig och få storhetsvansinne när man drömmer, så jag kan kanske ha en markis… Och gärna ett inte alltför pyttelitet trädäck…
Jag vet inte vem som skall förverkliga min husdröm, och jag vet inte vad det skulle kosta, men när jag köpte huset gav banken mig en checkkredit på 50.000 som jag aldrig rört. Det borde väl räcka till en altandört? Och ett trädäck, och en stor markis? (Och helst att bättra på putsen på hushörnen också…)
Kvinnona i ”Husdrömmar” har antingen haft mycket pengar, hantverkskunniga makar/sambos eller hittat någon trevlig byggare som de inlett ett förhållande med och bjudit att flytta in, när förälkelse uppstått. Det är nog väldigt lätt att bli förälskad i händiga, byggkunniga, normaltrevliga, vänliga män som med glädje fixar till en kvinnas bostad – det är väl ett arv från stenåldern…
När jag skall karakterisera huset brukar jag säga att mitt hus är ”bussigt”, det är ganska charmlöst och slitet av väder och vind, men har stått pall ganska bra – och med altandörr, markis och hyfsat stort trädäck kan det nog bli ganska charmigt också.
Tänk, när honungsrosorna blommar mot husets sydvästsida, och valnötsträdet grönskar med en hälsning från min barndomsstad Helsingborg, varifrån min barndomsvän V. tog mec några valnötter. Jag satte dem i var sin kruka. Nu har det gått 17 år sedan de första gröna skotten stack upp. Än har jag inte fått några nötter, men det lär ta 15-20 år innan träden blommar och bär frukt.
Det kan ju bli underbart där på trädäcket, med all grönska och blomdoft, och fladdrande fjärilar, och koltrastsång, och svalor som svirrande luftakrobater, och med sol från lunchtid till långt in på kvällen…

4 comments ↓

#1 Kalle Byx on 02.24.18 at 09:20

Låter underbart.

#2 Ursula S. on 02.24.18 at 21:29

Vi får se hur det går med min husdröm. Drömmar är viktiga, de hjälper en att kämpa på. En bra dröm ska man aldrig ge upp!

#3 Ursula S. on 02.26.18 at 19:33

Vad är jag rädd för, egentligen? Plötsligt slår det mig att jag redan frän början hade ett udda beteende när det gäller min ytterdörr – den enda ut- och ingången till mitt hus. När jag är inomhus har jag alltid ytterdörren låst, men när jag går ut i trädgården låter jag ytterdörren stå olåst – fastän jag då inte har uppsikt över ytterdörren, som finns runt hörnet. Om någon kommer in på tomten via min infart ser jag det, men om någon kommer in på tomten via gången från bygatan har jag inte en aning om det! Så har jag aldrig gjort i de hus jag bott i förut: där har jag haft ytterdörren olåst när jag varit hemma. Fast då hade jag hundar, som höll koll.
Hur gör ni – har ni också era ytterdörrar låsta även när ni är inomhus?

#4 ulvstrumpa on 02.26.18 at 20:24

Låter som en hit, go for it. :) Jag har alltid min dörr låst, tror jag alltid har haft det, gjorde likadant i sommarhuset. Men, var jag utomhus på landet så var det olåst och jag kunde inte heller se om någon kom om jag var på baksidan. Men det enda jag var lite oroad över där var grävlingen som bodde i logen. Ville absolut inte stöta ihop med den krabaten.

Leave a Comment