Åh, om jag vore på Svalbard nu!

Om ni inte står ut med medias rapportering om snöovädret och ishalkan på vägarna så kan ni kolla på www.bbc.com: de stackars britterna har det ännu värre än vi! ”The beast from the east” har drabbat bl. a. Skottland hårt, och även Irland har fått sin beskärda del. Men England är kanske värst drabbat, relativt sett, och t.o.m. London är alldeles vitt. På BBC:s hemsida finns omfattande dokumentation av trafikproblem, tåg som inte går och flygplatser som måst stängas. Det vita helvetet är dessutom fångat på videofilmer och en mängd foton. (Jag hittade ett fint foto med humor, som jag laddade ner men inte kunnat öppna hittills, hoppas jag klarar det senare.)
De brittiska öarna har ju inte samma vana och beredskap för vinteroväder som vi i Norden har. Barn i England blir lyckliga över snön, vilket jag själv erfor när jag bodde en vinter i Hampshire. De började genast bygga stora, fina snögubbar – men efter tre dagar blev det många plusgrader, och gubbarna sjönk obönhörligt ihop och tinade bort. Kortvarig lycka för snögubbsskaparna…
Men på Svalbard har de strax över noll – vädret är nämligen ovanligt milt över Arktis (ca 20 minusgrader) vilket skjutit kalluften söderut och orsakar den bistra köldknäppen som lagt sig över Europa. Och då har varm luft blandat sig med den kalla luften som normalt ligger över Arktis. På Svalbard är det nu strax över noll grader, med regn, vilket är 13 gradr varmare än normalt!
Nu ska jag dricka kaffe och försöka låta bli att titta ut genom fönstret, där det är alldeles vitt och snön faller allt tätare och man knappt kan skymta något grönt i den höga granäcken. Allt är bara vitt och min bil är dold under en stor snömassa och det syns inga tecken på att någon plogbil passerat ute på landsvägen…
Erik Solheim, ordförande för FN:s miljöprogram Unep, anser att väderfenomenet passar in i ett större mönster, som drivs på av utsläpp av växthusgaser.
–Det som vi en gång betraktade som avvikelser börjar bli det normala. Klimatet förändras mitt framför våra ögon, och vi har bara kort tid på oss att hindra det här från att bli markant värre, säger han.
När ska makthavarna bruka allVAR i klimatfrågan?
Och när ska det sluta snöa?!?

3 comments ↓

#1 Ursula S. on 02.28.18 at 18:06

I det engelska grevskapet Lincllnshire, har räddningstjänsten begärt hjälp av militären.
Minns ni när Skåne ”försvann”, då militären kom till undsättning med bandvagnar. Jag tror det började 15 februari 1982, för jag satt och deklarerade när jag såg hur snön började vräka ner – och sedan var jag insnöad i en vecka… Det snöovädret bloggade jag om den 21 december 2009, under rubriken Sömnlös i Skåne: Bandvagnar igen – ”Äntligen!”, Ganska roligt skrivet, om jag får säga det själv…

#2 Ursula S. on 02.28.18 at 18:51

Om detta snöoväder har Varningsklass 1 – vad ska då hända för att myndigheterna ska utlysa varningsklass 2 resp. 3? Kärnkraftsolycka? Att Sverige blir angripet av främmande makts militär? ?
När jag första gången hörde om Varningsklass 1 så tänkte jag:”Om det finns 3 varningsklasser, och detta bara har klassats som 1 – då kan det ju inte vara så farligt… ”

#3 Kalle Byx on 03.01.18 at 09:30

Kom till Ormanäs om du lyckas gräva fram din bil. Här skiner solen och vi har bara 8 minus.

Leave a Comment