Fler icke-rökare får lungcancer

I dag läste jag på SVT Nyheter att forskning visat att fler kvinnor, som inte själva röker, drabbas av lungcancer, jämför med för 10 år sedan.
Det är tvärt emot vad all anti-rökpropaganda sagt oss, och har varit ett starkt bevis för rökningens farlighet – men inte nu längre.

2006 registrerades 124 fall av rökningsoberoende lungcancer bland kvinnor. Jämför det med en uppföljande undersökning 2016, då inte mindre än 200 fall upptäcktes, enligt Nationella lungcancerregistret.
Det är en anmärkningsvärt stor skillnad, uppemot en fördubbling, efter bara tio år. Tio år!

Den korta artikeln innehöll inga uppgifter om hur många kvinnor som ingick i studien, inte heller kvinnornas ålder, om de levde med en rökare fastän de inte rökte själva, om de bodde på landet eller i städer, om deras arbete eller boende medförde exponering för tobaksrök eller om det ingick några män i studien. Den korta artikeln väcker en massa frågor hos mig – den stora skillnaden efter bara 10 år kan ju ha många orsaker. En sak man ofta ska tänka på är vem som gjort studien, och vem som kan ligga bakom den, t ex med finansieringen. T ex om ett tobaksföretag ”stöttat” en undersökning som vill tona ner tobakens skadeverkniningar..
Jag är verkligen ingen anhängare till rökning!
Jag feströkte några år i min ungdom, och på senare år har jag återupptagit denna dyrbara och ofräscha ovana, särskilt när jag är stressad. Jag har alltid sett på statistik med skepsis, framför allt sedan jag läste boken ”How to lie with statistics”. Där bevisar författaren bland mycket annat att statistik kan vara ett utstuderat redskap för den som vill påverka andra människor!
Ett av många illustrerande exempel är hur man kan bevisa att pojkar med stora fötter är mer intelligenta än pojkar med mindre fötter. Exemplen är väldigt många och ofta roliga, och visar hur statistik kan missbrukas på ett partiskt sätt.” Mer aktuellt än någonsin nu, under ett valår…
Mark Twain sa: ”Det finns tre sortes lögn: lögn, förbannad lögn och statistik.” sortes lögn: lögn, förbannad lögn och statistik.”
Det ska bli intressant att se om fler media följer upp denna alarmerande nyhet…

1 comment so far ↓

#1 Kalle Byx on 04.23.18 at 12:33

Bra att vara kritisk.

Leave a Comment