Blogg-tips

Bildbank…

Turisten som var med när och där det hände…
Snacka om att vara ”on top of the news”

.

.

Jag har fångat en bok – joho!

Jag har fångat en bok! Jo, det är sant: jag har fångat en Vild Bok! Ja, rentav tre!
Har du aldrig sett en Vild Bok? Det är en bok som någon placerat någonstans, och som vem som helst får ta – den är nämligen med i den underbart universella rörelsen Book Crossing, som nu finns i 130 länder och som inte bara befriar böcker utan dessutom skapar kontakt mellan bokälskande människor.
book_crossing_1www.jpg
Idén är att man ska ”släppa sina böcker fria”, när man inte vill ha dem i bokhyllan längre: man placerar dem någonstans där någon annan kan hitta dem, läsa dem – och sedan släppa dem fria igen, för ännu fler att läsa!
Idén bygger på att man registrerar boken hos bookcrossing.com först, och får ett ID-nr för just det bok-exet. Sedan skriver man in bokens ID i boken, plus litet info om BookCrossing. (Läs mer på Bookcrossings svenska hemsida, där finns bl a länkar till färdiga etiketter, som man kan skriva ut och klistra in i boken.) Och därefter önskar man boken lycklig resa, och släpper den fri!
När man hittar en Vild Bok med BookCrossing-ID så ska man berätta i bokens journal på Bookcrossing-siten var man hittat boken, gärna vad man tycker om den – och så när man släpper den igen, och var… ;-)
Bokens resande kan man sedan följa i bokens journal. Böckerna blir nästan som de där kidnappade trädgårdstomtarna på världsresa, som skickar vykort hem till sina ursprungliga ägare och berättar var de är… :-) Är inte det en härlig framtid för en bok som man själv aldrig mer kommer att läsa, och som man annars skulle gett till någon loppis? Tänk att efter några år kunna läsa att din bok färdats ända till Sydafrika, eller Shanghai, eller Södertälje! Och kanske får du ett mail (om du godkänt att det ska vara möjligt) från någon som fångat din bok, och gillar den. Kanske får du rentav nya vänner genom dina befriade böcker…
I sin medlemsprofil kan man ange sin blogg-adress, och jag besökte en bloggare som berättade om några böcker hon släppt fria. En av dem hade fångats av en man, vars besökande väninna blev väldigt intresserad av boken och fick ta den med hem. En snabb början på en resa, som kanske fortsätter i många år…
Alla befriade böcker rapporteras inte av alla infångare – siffran är f n 20-25 procent (internationellt medelvärde, tror jag) – men senare kan de plötsligt bli inrapporterade igen, och följas vidare tack vare sitt unika ID-nr. Man kan söka på siten på olika vis, både på bok, författare, land och ort. Jag sökte på ort – och fick till min häpnad se att min annars så eftersläpande hemkommun har ett alert bibliotek, som nyligen gått med i BookCrossing-rörelsen. Jag åkte dit i går, och plockade tre böcker från deras BookCrossing-hylla i entrén. Frågade sedan den trevliga personalen ifall man fick placera sina egna befriade böcker på deras hylla – och det gick bra. De erbjöd sig t o m att etikettera mina befriade böcker åt mig! För så funkar det: generositet framkallar generositet, och vänlighet föder vänlighet! Och Världen behöver mer av bådadera.
Böcker förenar människor, folk och länder. Och böcker befriar ibland människor och länder – varför skulle annars diktatorer och totalitära regimer frukta Det Fria Ordet…