Drömmen om att vara självförsörjande

Drömmer du om ett enklare liv på landet? Som att vara självförsörjande bonde? Att vara självförsörjande bonde är inget enkelt liv, men det är en spännande utmaning som du inte kommer att ångra.

Lantliv

Den är något särskilt med att bo på landet. Att vara nära naturen. Bara kunna sätta sig på en stol ute i trädgården och lyssna på fåglarna. Det är många som drömmer om att flytta ut på landet och vara självförsörjande. Det är dock mycket svårt. Många tror att folk var självförsörjande förr i tiden. Men de var inte självförsörjande i samma stora utsträckning som vi har romantiserat dåtidens lantliv. Bönderna köpte gärna både matvaror och prylar om de hade råd. Det var just pengarna som var problemet.

Självförsörjande bonde – en företagare

Att vara självförsörjande boende är att vara företagare. Redan innan du köper gården bör du ha gått in på Skatteverkets hemsida och skaffat dig en f-skattsedel så att du redan från början kan göra smarta avdrag. Om du ska driva ett skogs- eller lantbruk måste du ha enskild firma. Sedan behöver du komma på olika sätt som du kan tjäna pengar på. Visst kan du odla din egen mat och slakta din egen ko, men du kan inte betala räkningar med det. Du kan bygga stugor som du säljer eller hyr ut. Har du en stor lagård kan du göra om det till ett stall och hysa in ridhästar. Du kan föda upp grisar som du säljer till jul och så kan du ha egen biodling och sälja honung online.