Klimatsmart

CitylivCityliv

LantlivLantliv

Res klimatsmart

Älskar du att resa, samtidigt som du vill leva mer klimatsmart? Vi är många som har det dilemmat. Här kommer tipsen på hur du både kan resa och vara klimatvänlig.

Resa

För många av oss är resandet en del av vår livsstil. Det är roligt att få resa till andra länder, få uppleva spännande kulturer och ligga på en vit sandstrand. Det går att resa och vara klimatvänlig på en och samma gång. Det tar lite längre tid, men det kan ibland både vara billigare och ge mer äventyr.

Bli tågresenär

I framtiden kommer vi resa mer med tåg och mindre med flyg. Varför inte börja redan nu? Även resemagasin Vagabond har börjat fokusera mer på tågresor, just utifrån klimatförändringarna. Att åka tåg är riktigt roligt, i alla fall om du har tid och rätt attityd. När man tar tåget så blir resan en del av målet. Det som är så speciellt med tåg, i jämförelse med både buss och flyg, är att du hinner se mycket mer av landskapet. När man åker bil eller buss brukar man oftast åka på de riktigt stora vägarna för att det ska gå snabbt. När vi tar flyget kan vi få se landskapet uppifrån förvisso, men många gånger flyger vi bara ovanför molnen. Tåget går däremot rätt genom landskapet. Förbi byar, över broar som går över små sjöar, förbi forsar, myrar, städer och det vackra svenska kulturlandskapet. Eller landskapet i det land som du reser i. Ska du åka till Thailand? Varför inte ta transsibiriska järnvägen eller åka genom Centralasien?

Bussen

Buss är både ett klimatsmart och mycket billigt alternativ. Det är förvisso inte lika bekvämt som tåg, men du kan verkligen ta dig överallt med buss. Från en liten by i Sverige till en liten by i Österrike. I framtiden kommer det troligtvis startas lyxigare bussföretag. Det finns redan bussar som erbjuder egen sängplats. För att folk ska skippa flyget och istället sätta sig på bussen krävs det att bussarna blir bekvämare.

Elbilen

Har du elbil? Om du gillar att resa med bil så bör du köpa en elbil. Elbilen ger förvisso större klimatpåverkan när den tillverkas. Men om du kör mycket bil är det bättre för klimatet att du kör elbil än fossildriven bil. Laddstationer byggs över hela Europa. Ett bra land för en elbilssemester är Norge, där de kommit väldigt långt med infrastrukturen för elbilar.

Ta cykeln

Ska du hälsa på moster tio mil hemifrån? Gör det till en cykelsemester. Det är fler och fler som upptäcker hur härligt det är att cykla. Som familj kan ni göra en cykelsemester på Gotland eller Öland. Vill du ha en riktig utmaning? Satsa på Nordkap i Norge. Det finns personer som rent av cyklar från Italien ända upp till Nordkap.

Mode och klimatet

Älskar du mode? Eller föredrar du second hand? Det visar sig att modeindustrin påverkar klimatet mer än flyget. För att leva klimatsmart måste du se över din klädkonsumtion.

Fast fashion

Vi har fast food och fast fashion. Medan snabbmat påverkar vår hälsa negativt, så påverkar ”snabbt mode” vår värld och vårt klimat lika negativt. Fast fashion är billigt mode som utgår från senaste trenden. Chockrosa t-shirts för 100 kronor som bara håller ett halvår. Antingen för att de går sönder eller för att de är så trendiga att de inom sex månader redan är otrendiga. Om du bryr dig om klimatet måste du sluta konsumera fast fashion. Klädindustrin är en större klimatbov än flyget. Alternativet är ett mer kvalitativt och miljövänligt mode som håller.

Hållbart mode

Vi måste konsumera ett mer hållbart mode. Det innebär att handla på second hand, men också att köpa kläder som vi trivs med och som håller både i stil och kvalitet. Hitta din egen stil, så kommer du inte vara intresserad av att köpa senaste trenden. Du hittar både snygga stilar och hållbart mode i modemagasinet Elle, ett bra ställe att börja på för att skapa en hållbar garderob.

Hur skapar du då en hållbar garderob? Istället för att köpa en billig t-shirt, så köper du en t-shirt av bättre kvalitet. För att det ska vara värt att lägga pengarna på t-shirten måste du ju tycka om den. Det kan därför vara klokt att börja med att hitta din egna stil. Färger som du gillar och kläder som passar din kropp. När du vet vilken stil du har, så köper du dyrare kläder i den stilen. Köp kläder som du kommer använda under många år framåt. Då sparar du på jordens resurser.

Second hand i första hand

Förutom att köpa kvalitet, så bör du satsa på second hand. Du kan köpa second hand i finare vintagebutiker, på second hand-ställan, loppisar och online. Om du har några favoritmärken har du nog koll på vilken storlek som passar dig – det underlättar när du köper begagnade kläder på nätet. Att köpa på second hand är inte bara bra för klimatet, det är också väldigt bra för din plånbok. Du kan hitta en finare jacka som kostade 5000 kronor i inköpspris, som använts en säsong, och som säljs för 500 kronor. Gillar du lite finare märken kan du verkligen göra bra affärer.

Starta klimatvänligt företag

Det finns två anledningar att satsa på ett klimatvänligt företag: för klimatets skull och för resultatets skull. Företag som säljer ekologiska och klimatsmarta produkter går väldigt bra just nu.

Klimatförändringarna

På grund av klimatförändringarna är det många som vill köpa produkter och tjänster som inte påverkar klimatet så mycket. Miljöteknik, ekologiska produkter och veganmat säljer väldigt bra. Om du ska starta ett företag är det smart att satsa på en klimatvänlig produkt eller tjänst. Du gör omvärlden en tjänst, ger vanliga människor en möjlighet att köpa ett klimatvänligt alternativ samt kommer troligtvis tjäna bra på det. Efterfrågan på klimatvänliga alternativ växer starkt. Ett exempel är elbilen som på bara ett par år har intagit en stor del av bilmarknaden. Det är få som köper en splitterny fossildriven bil idag, då de vet att fossildrivna bilar är på utgång. Det gäller också andra produkter.

Ditt företag

Det spelar nästan ingen roll vilket slags företag som du satsar på, så är det möjligt att vara klimatvänlig. Vill du sälja produkter som du har gjort själv, så ser du till att köpa in ekologiskt material som du arbetar med. Vill du driva en webbshop, så satsar du på att sälja ekologiska produkter. Arbetar du med IT låter du dina servrar gå på grön el. Du kan nästan alltid hitta en klimatvänlig vinkel att utgå ifrån. Intresset för att köpa ekologiska och klimatneutrala produkter och tjänster kommer växa än mer i framtiden. Dina möjligheter att få bidrag kommer också vara större om du satsar på klimat och miljö. Du kan särskilt titta på branscher, som transport, där lagstiftningen snart kommer att göra det riktigt svårt att inte driva ett klimatorienterat företag.

Hitta jobbet i Malmö

Ska du flytta till Malmö? Malmö är en spännande stad i Öresundsregionen där du har möjlighet att jobba inom nästan alla branscher.

Malmö

Malmö är en levande och vital stad i Öresundsregionen. Om du ska flytta till Malmö, eller redan bor i Malmö, har du möjlighet att också söka jobb i Köpenhamn. Tack vare Öresundsbron går det snabbt att ta sig mellan länderna. Andra större städer i närheten är Helsingborg och studentstaden Lund. Det spelar ingen roll om din dröm är att jobba inom restaurang eller bli mikrobiolog – du har kommit till rätt ställe.

Hitta jobbet

Hur du hittar ditt jobb beror naturligtvis på vilken bransch du är i. Det är dock alltid bra att ha kontakter. Om du precis flyttat till Malmö och är villig att ta vilket jobb som helst, så kan du med fördel gå runt bland olika företag och presentera dig. Att bara skicka ett CV via mejlen gör dig endimensionell, och du är bara en bland hundratals andra. Genom att knacka på, presentera dig, så blir du ett ansikte. Det är heller inte alla företag som lägger upp annonser på platsbanken eller på någon annan jobbsajt, utan föredrar att få människor som andra har rekommenderat. Glöm inte att ta med ditt CV när du går runt och söker jobb.

Bo billigt i Göteborg

Ska du flytta till Göteborg? Eller så bor du redan i Göteborg och behöver hitta ett billigt boende. Här kommer hjälpen till hur du hittar ett billigt boende i Göteborg.

Bo billigt

Det finns många anledningar till att vi behöver ett billigt boende: om vi studerar, har ett låglönejobb, är arbetslösa eller vill spara pengar. Eftersom Göteborg är Sveriges näst största stad så kan det vara svårt att hitta ett riktigt billigt boende centralt. Om du vill bo centralt kan du leta efter ett rum att hyra. Det finns inga billiga lägenheter i centrum. Däremot finns det många som har en hög hyra och ett rum över som de gärna hyr ut.

Dela lägenhet

Ett annat alternativ är att dela lägenhet. Det som skiljer att dela lägenhet och att vara inneboende är att när du delar lägenhet med en annan person så är ni jämställda. Om du och din bästa kompis hittar en tvåa att hyra så kommer det att vara billigare, än om ni ska hyra varsin etta. Det kan också vara lättare att få tag på en större lägenhet om du vill bo centralt. Efterfrågan på centrala ettor är jättestor.

Drömmen om att vara självförsörjande

Drömmer du om ett enklare liv på landet? Som att vara självförsörjande bonde? Att vara självförsörjande bonde är inget enkelt liv, men det är en spännande utmaning som du inte kommer att ångra.

Lantliv

Den är något särskilt med att bo på landet. Att vara nära naturen. Bara kunna sätta sig på en stol ute i trädgården och lyssna på fåglarna. Det är många som drömmer om att flytta ut på landet och vara självförsörjande. Det är dock mycket svårt. Många tror att folk var självförsörjande förr i tiden. Men de var inte självförsörjande i samma stora utsträckning som vi har romantiserat dåtidens lantliv. Bönderna köpte gärna både matvaror och prylar om de hade råd. Det var just pengarna som var problemet.

Självförsörjande bonde – en företagare

Att vara självförsörjande boende är att vara företagare. Redan innan du köper gården bör du ha gått in på Skatteverkets hemsida och skaffat dig en f-skattsedel så att du redan från början kan göra smarta avdrag. Om du ska driva ett skogs- eller lantbruk måste du ha enskild firma. Sedan behöver du komma på olika sätt som du kan tjäna pengar på. Visst kan du odla din egen mat och slakta din egen ko, men du kan inte betala räkningar med det. Du kan bygga stugor som du säljer eller hyr ut. Har du en stor lagård kan du göra om det till ett stall och hysa in ridhästar. Du kan föda upp grisar som du säljer till jul och så kan du ha egen biodling och sälja honung online.

Ta klivet: Från Stockholm till landet

Bor du i Stockholm, men längtar efter att få komma ut på landet? Det kan kännas som ett stort steg, men många har gått före.

Ta klivet

Om du lever cityliv i Stockholm kan det kännas som ett väldigt stort kliv att våga flytta ut på landet. Samtidigt är det många som har gjort det och som är nöjda med sina val. Ett tips är att du söker upp stockholmare som har skapat sig en ny tillvaro långt ifrån storstaden. Då får du tips och självupplevda erfarenheter.

Flytta ut på landet

När du ska flytta ut på landet är det smart om du hittar en gård som passar det liv som du vill leva. Vill du ha djur är det viktigt att du har mycket mark. Är målet främst att du vill ha mer lugn och ro, så räcker det med en större tomt. Hittar du en tomt i närheten av någon annan stockholmare som har flyttat från storstaden, så kan det vara en hjälp för att våga ta klivet. Har du barn, är det bra om det finns andra barn i byn eller väldigt bra bussförbindelser. Första året på landet kommer att vara speciellt och lite utav en utmaning, men redan andra året kommer ni ha kommit in i lantlivet.

Har du några frågor? Kontakta oss gärna genom det här formuläret!

hemligheter.nu – Allt om en klimatsmart livstilhemligheter.nu – Allt om en klimatsmart livstil