Mode och klimatet

Älskar du mode? Eller föredrar du second hand? Det visar sig att modeindustrin påverkar klimatet mer än flyget. För att leva klimatsmart måste du se över din klädkonsumtion.

Fast fashion

Vi har fast food och fast fashion. Medan snabbmat påverkar vår hälsa negativt, så påverkar ”snabbt mode” vår värld och vårt klimat lika negativt. Fast fashion är billigt mode som utgår från senaste trenden. Chockrosa t-shirts för 100 kronor som bara håller ett halvår. Antingen för att de går sönder eller för att de är så trendiga att de inom sex månader redan är otrendiga. Om du bryr dig om klimatet måste du sluta konsumera fast fashion. Klädindustrin är en större klimatbov än flyget. Alternativet är ett mer kvalitativt och miljövänligt mode som håller.

Hållbart mode

Vi måste konsumera ett mer hållbart mode. Det innebär att handla på second hand, men också att köpa kläder som vi trivs med och som håller både i stil och kvalitet. Hitta din egen stil, så kommer du inte vara intresserad av att köpa senaste trenden. Du hittar både snygga stilar och hållbart mode i modemagasinet Elle, ett bra ställe att börja på för att skapa en hållbar garderob.

Hur skapar du då en hållbar garderob? Istället för att köpa en billig t-shirt, så köper du en t-shirt av bättre kvalitet. För att det ska vara värt att lägga pengarna på t-shirten måste du ju tycka om den. Det kan därför vara klokt att börja med att hitta din egna stil. Färger som du gillar och kläder som passar din kropp. När du vet vilken stil du har, så köper du dyrare kläder i den stilen. Köp kläder som du kommer använda under många år framåt. Då sparar du på jordens resurser.

Second hand i första hand

Förutom att köpa kvalitet, så bör du satsa på second hand. Du kan köpa second hand i finare vintagebutiker, på second hand-ställan, loppisar och online. Om du har några favoritmärken har du nog koll på vilken storlek som passar dig – det underlättar när du köper begagnade kläder på nätet. Att köpa på second hand är inte bara bra för klimatet, det är också väldigt bra för din plånbok. Du kan hitta en finare jacka som kostade 5000 kronor i inköpspris, som använts en säsong, och som säljs för 500 kronor. Gillar du lite finare märken kan du verkligen göra bra affärer.