Res klimatsmart

Älskar du att resa, samtidigt som du vill leva mer klimatsmart? Vi är många som har det dilemmat. Här kommer tipsen på hur du både kan resa och vara klimatvänlig.

Resa

För många av oss är resandet en del av vår livsstil. Det är roligt att få resa till andra länder, få uppleva spännande kulturer och ligga på en vit sandstrand. Det går att resa och vara klimatvänlig på en och samma gång. Det tar lite längre tid, men det kan ibland både vara billigare och ge mer äventyr.

Bli tågresenär

I framtiden kommer vi resa mer med tåg och mindre med flyg. Varför inte börja redan nu? Även resemagasin Vagabond har börjat fokusera mer på tågresor, just utifrån klimatförändringarna. Att åka tåg är riktigt roligt, i alla fall om du har tid och rätt attityd. När man tar tåget så blir resan en del av målet. Det som är så speciellt med tåg, i jämförelse med både buss och flyg, är att du hinner se mycket mer av landskapet. När man åker bil eller buss brukar man oftast åka på de riktigt stora vägarna för att det ska gå snabbt. När vi tar flyget kan vi få se landskapet uppifrån förvisso, men många gånger flyger vi bara ovanför molnen. Tåget går däremot rätt genom landskapet. Förbi byar, över broar som går över små sjöar, förbi forsar, myrar, städer och det vackra svenska kulturlandskapet. Eller landskapet i det land som du reser i. Ska du åka till Thailand? Varför inte ta transsibiriska järnvägen eller åka genom Centralasien?

Bussen

Buss är både ett klimatsmart och mycket billigt alternativ. Det är förvisso inte lika bekvämt som tåg, men du kan verkligen ta dig överallt med buss. Från en liten by i Sverige till en liten by i Österrike. I framtiden kommer det troligtvis startas lyxigare bussföretag. Det finns redan bussar som erbjuder egen sängplats. För att folk ska skippa flyget och istället sätta sig på bussen krävs det att bussarna blir bekvämare.

Elbilen

Har du elbil? Om du gillar att resa med bil så bör du köpa en elbil. Elbilen ger förvisso större klimatpåverkan när den tillverkas. Men om du kör mycket bil är det bättre för klimatet att du kör elbil än fossildriven bil. Laddstationer byggs över hela Europa. Ett bra land för en elbilssemester är Norge, där de kommit väldigt långt med infrastrukturen för elbilar.

Ta cykeln

Ska du hälsa på moster tio mil hemifrån? Gör det till en cykelsemester. Det är fler och fler som upptäcker hur härligt det är att cykla. Som familj kan ni göra en cykelsemester på Gotland eller Öland. Vill du ha en riktig utmaning? Satsa på Nordkap i Norge. Det finns personer som rent av cyklar från Italien ända upp till Nordkap.